settings icon
share icon
Pitanje

Što je glosolalija?

Odgovor


Fenomen glosolalije, koji se ponekad naziva „ekstatičkim govorom“, izgovaranje je zvukova bez smisla koji nalikuju jeziku, dok je osoba koja ih izgovara u ekstazi. Glosolalija se ponekad zamjenjuje za ksenoglosiju, odnosno s biblijskim „darom jezika“. Međutim, dok je glosolalija brbljanje na nepostojećem jeziku, ksenoglosija je sposobnost tečnog govora jezika koji govornik nikada nije naučio.

Nadalje, dok ksenoglosija nije urođena ili prirodna sposobnost, studije su pokazale da je glosolalija naučeno ponašanje. Istraživanja koja je izveo Luteranski medicinski centar pokazuju da se glosolalija lako nauči uz jednostavne upute. Štoviše, pokazalo se da su studenti kadri „govoriti u jezicima“ u odsustvu bilo kakvih pokazatelja da se nalaze u zanosu. Jedno drugo istraživanje poduzeto sa šezdeset studenata pokazalo je da je njih dvadeset posto uspjelo točno imitirati jednominutni uzorak glosolalije. Nakon što ih se istreniralo, 70 posto studenata je uspjelo u tome.

U gotovo svakom dijelu svijeta možemo naći na slučajeve glosolalije. Poganske religije diljem svijeta opsjednute su jezicima. Među njima su šamani u Sudanu, kult Šango na afričkoj zapadnoj obali, kult Zor u Etiopiji, Voodoo kult na Haitiju, kao i Aboridžini u južnoj Americi i Australiji. Mrmljanje ili izgovaranje besmislenih riječi još se u davnim vremenima smatralo dubokom mističnom spoznajom svetih ljudi.

U osnovi postoje dva aspekta glosolalije. Prvi je govor ili mrmljanje zvukova koji nalikuju jeziku. Praktično svatko može to činiti; čak i djeca prije nego što nauče govoriti mogu imitirati pravi jezik, iako to čine bez razumijevanja. Nema ničega izvanrednog u vezi toga. Drugi aspekt glosolalije jest ekstaza ili očitovanje ushićenja sličnog transu. Nema ničega neobičnog u vezi toga, iako je to teže činiti namjerno, za razliku od zvukova kojima se oponaša jezik.

Postoje neki kršćani, posebno unutar pentekostalnog pokreta, koji vjeruju da postoji nadnaravno objašnjenje za glosolaliju slično onome što je opisano u Novom zavjetu. Oni vjeruju da je glavna svrha dara govora u jezicima očitovanje da je Sveti Duh izliven na njih baš kao i na dan Pedesetnice (Djela 2), koji je navijestio prorok Joel (Djela 3:1).

Među onim kršćanskim crkvama koje prakticiraju glosolaliju jedne ili druge vrste, ne postoji jednoobrazna usuglašenost oko toga kako ona djeluje. Na primjer, neki nepopustljivo tvrde da je to zbilja dar Svetoga Duha, dok drugi umanjuju njezinu važnost, jer smatraju da je Pavao učio da dar „govora u jezicima“ nije ni približno tako važan koliko su drugi darovi Svetoga Duha (vidi 1. Korinćanima 13). Također, postoje oni koji žele izbjeći podjelu crkve po takvim pitanjima, tako da o tome uopće ne govore ili odbacuju kao jednostavno psihološko iskustvo. Zatim postoje oni koji smatraju da je glosolalija sotonska prijevara.

Egzotični jezici mogu se čuti i razumjeti diljem svijeta, ali kada netko govori „ekstatičke govore“ ili „jezike“ tada se ne mogu čuti ni razumjeti postojeći jezici. Ono što zapravo čujemo je obilje tvrdnji, zbunjenosti i zvukova. Ne možemo jednostavno reći, kao što je bilo u vrijeme prve crkve, da „ih svatko od nas čuje (razumije) na svojem materinskom jeziku“ (Djela 2:8 D/F).

Jednostavno rečeno, prakticiranje glosolalije nije biblijski dar jezikâ. Pavao je jasno rekao da je glavna svrha dara govora u jezicima bila da budu znak onima koji ne vjeruju i kako bi se širila Radosna vijest, Kristovo evanđelje (1. Korinćanima 14:19, 22).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je glosolalija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries