settings icon
share icon
Pitanje

Hoće li generacija koja je vidjela da se Izrael ponovno formira kao nacija još uvijek biti živa za vrijeme drugog Kristovog dolaska?

Odgovor


Ovaj se koncept obično izvodi iz Mateja 24,34: „Zaista, kažem vam, neće proći taj naraštaj dok se sve to ne zbude." Prethodni stihovi, Matej 24,1-33, opisuju posljednje događaje u odnosu na Izrael. Kao rezultat toga, neki su tumači smatrali da će posljednja vremena početi kada se Izrael „rekonstituira" kao nacija (što se dogodilo 1948.). Međutim, kako je sve više vremena prolazilo od 1948., vremenski raspon pokriven „naraštajem" morao se sve više produljivati. Prošlo je više od 60 godina – što je daleko iznad standardne definicije generacije.

Najveći problem s ovim učenjem jest taj što Matej 24 ne spominje ponovno formiranje Izraela niti nam daje bilo kakvu drugu početnu točku za prebrojavanje godina „naraštaja". Ono što kontekst izgleda govori jest da jednom kad se događaji posljednjih vremena počnu odvijati, bit će to ubrzano. „Taj naraštaj" je generacija koja je živa za vrijeme „početka trudova" (s. 8); jednom kada nevolja započne, sve će se početi događati ubrzanim slijedom.

Isusove proročke riječi u Mateju 24 također bi mogle imati „dvostruko ispunjenje". Neki od događaja dogodili su se 70. godine kada su Rimljani uništili Jeruzalem. Drugi događaji (u stihovima 29-31, na primjer) još se nisu dogodili. Neke od Isusovih riječi ispunile su se ubrzo nakon što ih je izgovorio (u Njegovoj generaciji); druge se neće ispuniti sve dok na sceni ne bude generacija posljednjih vremena.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Hoće li generacija koja je vidjela da se Izrael ponovno formira kao nacija još uvijek biti živa za vrijeme drugog Kristovog dolaska?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries