settings icon
share icon
Pitanje

Gdje je rođen Isus?

Odgovor


Biblija opisuje rođenje Isusa Krista u Mateju 1,18-25; 2,1-12; Luka 1,26-38; i 2,1-20. U vrijeme Marijine trudnoće izašao je dekret cezara Augusta da se „popiše sav svijet“ (Luka 2,1). To je značilo da se svaka osoba na rimskom teritoriju morala vratiti u grad svojih predaka kako bi bila popisana u popisu stanovništva.

Josip je u to vrijeme živio u Nazaretu, ali je trebao otputovati na jug u područje Judeje, „u grad Davidov, koji se zove Betlehem (jer on bijaše iz doma i obitelji Davidove)“ (Luka 2,4). Naravno, Josip je uzeo svoju zaručnicu Mariju da pođe s njim kako bi se računala kao član njegove obitelji. Tako je mladi par u vrijeme Isusova rođenja završio u gradiću Betlehemu.

Ovo je mjesto u skladu s proročanstvom koje je prorekao Mihej, najavljujući da će se Krist roditi u Betlehemu: „Ali ti, Betleheme Efrato, premda si malen među tisućama Judinim, ipak će mi iz tebe izići onaj koji će biti vladar u Izraelu, čiji su iskoni od davnine, od vječnosti“ (Mihej 5,2).

Budući da su se mnogi vratili u Betlehem na popis stanovništva, mali je grad bio prepun ljudi. Za Mariju i Josipa u svratištu nije bilo mjesta, pa su se morali skloniti u jedino dostupno mjesto – sklonište za životinje. (Iako Biblija nikada ne spominje životinje koje su bile prisutne Kristovom rođenju, Luka kaže da je dijete Isus bilo položeno u jasle – a prisutnost jaslica snažno implicira prisutnost životinja.)

Tradicionalno, „svratište“ o kojem se govori u Luki 2,7 smatra se nekom vrstom komercijalnog hotela. A mjesto gdje su se Marija i Josip sklonili bila je štalica negdje u blizini. Međutim, ne znamo sa sigurnošću je li to bio slučaj, jer se grčka riječ prevedena kao „svratište“ (kataluma) može prevesti i kao „soba za goste“. Ovaj bi nas prijevod naveo da zamislimo više privatnu kuću ispunjenu gostima, plus odvojeni prostor koji se koristi za smještaj obiteljskih životinja.

Ponekad se mjesto za životinje nalazilo na nižoj razini kuće, daleko od mjesta gdje su ljudi živjeli. Dakle, kada Luka spominje „nema mjesta u (katalumi“, moguće je mislio da nije bilo mjesta na gornjoj razini, koja je već bila puna usnulih posjetitelja ili obitelji. Arheološki nalazi također su otkrili kuće koje su imale samo zid koji je odvajao prednju i stražnju stranu kuće, gdje su bile sigurne životinje. Oba ova prostora podrazumijevaju zatvoreno sklonište za životinje koje je na neki način povezano s kućom. Bez obzira na to, na mjestu gdje se Krist rodio nalazile su se jaslice ili hranilište, koje su korištene kao počivalište za novorođenog Isusa, kako se navodi u Luki 2,7.

Postoji i teorija da je sklonište u kojem je Isus rođen bilo mjesto u sjevernom dijelu Betlehema koje se zove Migdol Eder. To je bila stražarska kula s mjestom na donjoj strani kojeg su pastiri koristili tijekom sezone janjenja da bi sklonili novorođenu janjad koja će kasnije biti korištena kao žrtve u jeruzalemskom hramu. Prorok Mihej, koji je prorekao Betlehem kao mjesto Mesijina rođenja, također spominje Migdol Eder: „A ti, kulo Stada [hebrejski, Migdol Eder], tvrđavo Kćeri sionske, k tebi će doći prvotna vlast; kraljevstvo će doći Kćeri jeruzalemskoj“ (Mihej 4,8). Ova se teorija koristi da objasni zašto su pastiri, kada su anđeli vjesnici dali znak da će beba biti „povijena u pelene i položena u jasle“, naizgled točno znali gdje trebaju tražiti. I bilo bi primjereno da se Mesija rodi na istom mjestu gdje su rođena žrtvena janjad.

Bez obzira na to je li stvarno mjesto Isusova rođenja bilo zatvoreno sklonište za životinje, zasebna štala ili kula koja se koristila za janjenje, Biblija jasno kaže da je Isus Krist, Sin Božji, rođen u skromnom okruženju u gradu Betlehemu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Gdje je rođen Isus?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries