settings icon
share icon
Pitanje

Gdje je pakao? Koja je lokacija pakla?

Odgovor


Razne teorije se iznose u vezi lokacije pakla. Tradicionalno je gledište da je pakao u središtu zemlje. Drugi pretpostavljaju da se pakao nalazi u svemiru u crnoj rupi. U Starom zavjetu, riječ koja se prevodi „pakao“ je Šeol; u Novom zavjetu je Had (što znači „neviđen“) i Gehena („Dolina Hinom“). Šeol se također prevodi kao „jama“ i „grob“. I Šeol i Had se odnose na privremeno obitavalište mrtvih prije suda (Psalam 9,17; Otkrivenje 1,18). Gehena se odnosi na vječno stanje kazne za zle koji su mrtvi (Marko 9,43).

Ideja da je pakao ispod nas, možda u središtu zemlje, dolazi iz stihova poput Luke 10,15: „I ti, Kapernaume, što si se do neba uzvisio, do Podzemlja ćeš se strovaliti“ (VB). Također, u 1. Samuelovoj 28,13-15, vračara iz En-Dora vidi duh Samuela kako „uzlazi iz zemlje“. Međutim, trebamo napomenuti da se nijedan od ovih stihova ne bavi zemljopisnim položajem pakla. Kapernaumova „strovaljenost“ vjerojatno se odnosi na prokletstvo, a ne fizički smjer. A vračarina vizija Samuela je bila samo to: vizija.

Efežanima 4,9 kaže da prije nego što je Isus uzašao na nebo, „najprije i siđe u donje dijelove zemlje“ (I. Šarić). Neki kršćani uzimaju „donje dijelove zemlje“ kao referencu za pakao, za kojeg kažu da je Isus tamo proveo vrijeme između svoje smrti i uskrsnuća. Međutim, jedan bolji prijevod kaže: „…najprije i siđe u donje krajeve zemlje“ (VB). Ovaj stih jednostavno kaže da je Isus došao na zemlju. To se odnosi na Njegovo utjelovljenje, a ne Njegovu lokaciju nakon smrti.

Ideja da je pakao negdje u svemiru, možda u crnoj rupi, temelji se na spoznaji da su crne rupe mjesta velike vrućine i pritiska, iz kojih ništa, čak ni svjetlost, ne može pobjeći. Druga špekulacija kaže da će sama zemlja biti „jezero ognjeno“ o kojem se govori u Otkrivenju 20,10-15. Kada zemlja prema teoriji bude uništena ognjem (2. Petrova 3,10; Otkrivenje 21,1), Bog će koristiti goruću sferu kao vječno mjesto muke za bezbožne. Ponavljamo, ovo je samo špekulacija.

Ukratko, Biblija ne govori o geološkoj (ili kozmološkoj) lokaciji pakla. Pakao je doslovno mjesto prave muke, ali ne znamo gdje se nalazi. Pakao može imati fizičku lokaciju u ovom svemiru ili može biti u sasvim drugoj „dimenziji“. U svakom slučaju, lokacija pakla daleko je manje važnija od potrebe da se izbjegne tamošnji odlazak.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Gdje je pakao? Koja je lokacija pakla?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries