settings icon
share icon
Pitanje

Gdje je nebo? Koja je lokacija neba?

Odgovor


Nebo je zasigurno pravo mjesto. Biblija vrlo nedvosmisleno govori o tome da nebo postoji, kao i o pristupu nebu po vjeri u Isusa Krista, ali ne postoje stihovi koji nam daju geografski položaj. Kratak odgovor na to pitanje glasi: „Nebo je tamo gdje je Bog.“ Mjesto o kojem se ovdje govori, u 2. Korinćanima 12,1-4 naziva se „trećim nebom“ i „rajom“, gdje apostol Pavao govori o živom čovjeku koji je bio „ponesen“ u nebo i nije ga bio u stanju opisati. Grčka riječ koja se prevodi „ponesen“ također se koristi u 1. Solunjanima 4,17 u opisivanju uzeća, kada će vjernici biti poneseni u susret Gospodinu. Ti stihovi dovode do zaključka da je nebo iznad Zemljinog zračnog prostora i iznad zvijezda.

Međutim, budući da je Bog duh, „nebo“ ne može značiti udaljeno mjesto od nas u kojem On prebiva. Smatralo se da grčki bogovi provode većinu svog vremena daleko od zemlje, negdje poput nebeskih Bahama, ali Bog Biblije nije takav. On je uvijek blizu nas kada ga zazovemo (Jakovljeva 4,8), te nas potiče da mu se „približimo“ (Hebrejima 10,1.22). Doduše, „nebo“ gdje sveti i anđeli prebivaju mora se smatrati svojevrsnim mjestom, jer sveti i anđeli, kao Božja stvorenja, postoje u prostoru i vremenu. No, kad se kaže da je Stvoritelj „na nebu“, smatra se da postoji na nekoj drugoj razini od nas, a ne na nekom drugom mjestu.

Da je Bog na nebu uvijek blizu svojoj djeci na zemlji nešto je što se izražava kroz cijelu Bibliju. Novi zavjet spominje nebo prilično učestalo. Ipak, čak i s ovom učestalošću, nedostaje detaljan opis njegove lokacije. Možda je Bog namjerno svoje mjesto zavio misterijem, jer je mnogo važnije za nas da se fokusiramo na nebeskog Boga nego na opis ili mjesto neba. Mnogo je važnije znati „zašto“ nego „gdje“. Novi zavjet se fokusira na smisao neba više nego što nam govori kakvo ili gdje je nebo. Vidimo da je pakao odvojenost i kazna (Matej 8,12; 22,13). S druge strane, nebo služi za zajedništvo i vječnu radost, i što je još važnije, štovanje oko Božjeg prijestolja.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Gdje je nebo? Koja je lokacija neba?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries