settings icon
share icon
Pitanje

Je li pogrešno biti frustriran na Boga?

Odgovor


Frustracija je onaj osjećaj nestrpljivosti i anksioznosti koji imamo kad mislimo da se ne ispunjavaju naše potrebe ili kada se nosimo s naizgled nepremostivim problemima. Kad Bog postane središte naše nestrpljivosti i nezadovoljstva – postajemo frustrirani na Njega. Frustracija na Boga, Njegove putove i Njegovo bavljenje nama mogu biti kamen spoticanja kršćanima. Bog bi mogao lako riješiti ovaj problem – zašto to ne učini? Bog zna da imam potrebu – gdje je? Malo je kršćana koji nisu bili frustrirani na Gospodina iz nekog razloga u nekom trenutku njihova života.

Marta je jedan primjer (Luka 10,38-42). Isus je posjetio njezin dom, a Marta je željela pripremiti Isusu fino jelo. Biblija kaže da „bijaše zauzeta oko mnogog posluživanja." U međuvremenu, Martina sestra, Marija, „sjede do nogu Isusovih i slušaše riječ njegovu." U svojoj zauzetosti, Marta je osjetila da zaslužuje pomoć u kuhinji te kipjela od frustracije. Ona mu „pristupi i reče: 'Gospodine, zar ti ne mariš što me sestra moja samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.'" Zapazite da je Marta bila frustrirana i na Mariju jer joj nije pomogla, i na Gospodina jer je dopustio Mariji da bude „lijena". Isus je smirio svoju prijateljicu: „Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo." Zatim je iskoristio priliku da pouči o smirivanju i upoznavanju Boga (usp. Psalam 46,10) – lekciju koju zaboravimo kada smo frustrirani.

Još jedna dobro poznata priča je ona o Joni. I on je znao što znači biti frustriran na Gospodina. Jona je čuo od Boga, ali mu se nije svidjelo ono što je čuo (Jona 1,1-3a). Nakon što je nevoljko naviještao Božju poruku Ninivljanima, Jona je bio uvjeren da neće poslušati i da će imati zadovoljstvo vidjeti kako ih uništava osvetoljubivi Bog. Na Jonino razočarenje, Ninivljani su se odazvali pokajanjem i poniznošću prema Bogu (Jona 3,5-10). Jona je bio frustriran. Njegov osjećaj pravde bio je u sukobu s Božjim milosrđem. Da stvar bude gora, Bog je učinio da lisnata biljka pod kojom je Jona bio u hladu uvene, ostavivši Jonu izloženog jarkom suncu (Jona 4,7). Jonina frustracija bila je tolika da je poželio umrijeti (Jona 4,9). Bog je morao podsjetiti svog ljutitog proroka da je njegova perspektiva pogrešna: Jona se brinuo više za neplodnu biljku nego za veliki grad pun ljudi. Frustracija može zamagliti našu viziju i ugušiti naše suosjećanje.

Je li pogrešno biti frustriran na Boga? Da. Frustracija je rezultat naše grešne ljudske naravi. Frustracija na Boga može biti dokaz nedostatka pouzdanja u Njega ili nerazumijevanje tko je On. Ako je Bog savršen – a Biblija kaže da jest (Psalam 18,30) – tada ima savršene namjere, savršeno vrijeme, savršene metode i savršene rezultate. Dok usmjeravamo svoje misli na Gospodina i pouzdamo se u Njega, imat ćemo mir, a ne frustraciju (Izaija 26,3).

Naša frustracija na Boga može biti nusprodukt vlastite tvrdoglavosti. Kad su naše ambicije u sukobu s Božjim namjerama, prirodno ćemo biti frustrirani. Nikada nije poželjno boriti se protiv Boga. Savao iz Tarza naučio je tu lekciju na teži način, a Isus ga je morao podsjetiti: „Teško ti se protiv bodila ritati" (Djela 26,14). Jednostavna molitva u poniznoj podložnosti pruža daleko veću utjehu od tvrdoglavog inzistiranja na našim planovima.

Bog govori zemaljskim očevima: „Ne razdražujte svoje djece da ne klonu duhom" (Kološanima 3,21). Svakako, Bog ne želi razdraživati svoju vlastitu djecu. Kada se osjećamo frustrirani na Boga, to je zbog nedostatka razumijevanja s naše strane, a ne zbog nedostatka s Božje strane. Najbolji način da se suočite s frustracijom na Boga jest podlaganje Njegovoj volji, prihvaćanje Njegovog vremena i pouzdanje u Njegovu dobrotu. „Svu svoju brigu [i svoju nestrpljivost i frustraciju] bacite na nj, jer on se brine za vas" (1. Petrova 5,7 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li pogrešno biti frustriran na Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries