settings icon
share icon
Pitanje

Koliko je važna fizička privlačnost u potrazi za bračnim drugom?

Odgovor


Nema sumnje da je Bog stvorio muškarce i žene da se međusobno fizički privlače. Seksualna komponenta u braku je važna za intimnost između muža i žene, reprodukciju i opstanak ljudske rase. U isto vrijeme, uređeni brakovi – uključujući one u kojima se par čak i ne vidi do vjenčanja – bili su pravilo u proteklim stoljećima, a još uvijek se i danas prakticiraju u nekim dijelovima svijeta.

U 4. i 7. poglavlju Pjesme nad pjesmama, Salomon je opisao privlačnost zaručnika prema svojoj voljenoj. Opisuje njezinu fizičku ljepotu i njegovu žudnju za njom. Ona mu uzvraća u 8. poglavlju, opisujući svoju strast prema njemu i njezinu žudnju za njegovim zagrljajem. Pjesma nad pjesmama predivan je prikaz bračne ljubavi u kojoj je fizička privlačnost sastavni dio.

To ne znači da je fizička privlačnost najvažniji aspekt kojeg treba uzeti u obzir kada smo u potrazi za mužem ili ženom. Kao prvo, ljepotu ne bi trebao definirati svijet. Ono što svijet smatra lijepim pada daleko ispod standarda ljepote koji se opisuje u Bibliji. Fizička ljepota s vremenom blijedi, ali prava unutarnja ljepota sjaji iz žene koja ljubi Boga (Izreke 31,30). Petar potiče žene da razvijaju unutarnju ljepotu koja dolazi iz „neprolazne ljepote krotka i smirena duha. To je pred Bogom dragocjeno. Ta i svete žene, koje su se pouzdavale u Boga, nekoć su se tako kitile“ (1. Petrova 3,3-5 VB). Vanjska ljepota je prolazna; unutarnja ljepota je vječna.

Privlačno na muškarcu također bi trebalo biti ono što dolazi iznutra. Najočitiji primjer u Bibliji je Isus, u kojem „ne bijaše stasa ni krasote da bismo se u nj zagledali, ni ljepote da bismo ga se zaželjeli“ (Izaija 53,2). Ipak, ljepota Njegove slave i milosti, kao utjelovljenog Sina Božjeg, sjajila je iz Njega svima koji su ga vidjeli. Upravo suprotan je Lucifer/Sotona kojeg se opisuje kao „pečat savršenosti, pun mudrosti i savršenstvo ljepote“ (Ezekiel 28,12). Unatoč svojoj vanjskoj ljepoti, Lucifer je bio utjelovljenje zla i bezbožnosti.

Vanjska ljepota je prolazna, ali joj muškarci i žene čiji je sud iskrivljen grijehom daju pretjeranu važnost. Božja perspektiva je drugačija. „Ta Gospod ne gleda kao što gleda čovjek; jer čovjek gleda na oči, a Gospod gleda na srce“ (1. Samuelova 16,7 VB). Potencijalni muž ili žena trebaju biti istinski, nanovorođeni kršćani koji rastu i sazrijevaju u vjeri i koji su poslušni Kristu. Dvoje ljudi koji imaju isti cilj u životu – proslaviti Boga u svemu što rade – otkrivaju da se njihova fizička privlačnost jednog prema drugome svakodnevno povećava i traje cijeli život.
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koliko je važna fizička privlačnost u potrazi za bračnim drugom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries