settings icon
share icon
Pitanje

Što je filozofska teologija?

Odgovor


Filozofska teologija je grana teologije u kojoj se koriste filozofske metode za jasnije razumijevanje božanskih istina. Raspravlja se o tome moraju li ujedno teologija i filozofija biti uključene u čovjekov napor da dođe do istine ili može tj. treba li božanska objava biti sama za sebe. Tijekom stoljeća postojalo je nekoliko različitih teorija o tome kako se opsežno filozofski sustavi trebaju primijeniti na teološke koncepte. Neki kažu da to dvoje mora biti apsolutno odvojeno, da nema nikakve veze jedno s drugim. Drugi kažu da su filozofija i razum potrebni ako čovjek ispravno razumije božansku objavu. Treći pak imaju umjereni pristup tvrdeći da je filozofija koristan alat, ali da se na nju ne treba u potpunosti osloniti.

Filozofska teologija nastala je u 18. i 19. stoljeću kada su pozitivistički, modernistički i prosvjetiteljski mislioci napali kršćanstvo. Teolozi su željeli na neki način objasniti i obraniti svoja vjerovanja i otkrili da mogu koristiti filozofske metode za obranu božanske objave. Upotreba filozofije za analizu i objašnjenje teologije nije bez presedana. Toma Akvinski, Augustin i drugi rani teolozi koristili su ideje Aristotela i Sokrata u svojim spisima u nastojanju da osmisle i razumiju koncepte predstavljene u Bibliji. Mnogi moderni apologeti i dalje koriste filozofske argumente; na primjer, teleološki i ontološki argumenti za Božje postojanje čvrsto su ukorijenjeni u filozofskoj teologiji.

Biblija kaže da je istraživanje stvari ili traženje istine koju je Bog sakrio slavno (Izreke 25,2). Dana nam je sposobnost rasuđivanja i nema ništa loše u proučavanju filozofije. Istodobno moramo biti oprezni. U proučavanju filozofije postoji mnogo duhovnih opasnosti. Bog nas upozorava da se „klonimo svjetovnih ispraznih brbljarija i protuslovlja lažno nazvane spoznaje" (1. Timoteju 6,20). Ljudske teorije i ljudske špekulacije ne mogu ništa dodati vrijednosti Božjoj Riječi, koja je dovoljna da nas opremi „za svako dobro djelo" (2. Timoteju 3,16-17). Job i njegova tri prijatelja pokušali su razumjeti Božje načine kroz ljudsko rasuđivanje i nisu uspjeli. Na kraju im je Bog rekao da zamračuju savjet „riječima neznanja" (Job 38,2).

Filozofska teologija je oruđe koje se može koristiti na pravilan ili pogrešan način. To je pitanje motiva i prioriteta: ako pokušamo razumjeti načine i misli oslanjanja na konstrukcije koje je stvorio čovjek, bit ćemo razočarani. Čovjek pokušava dokazati svoju sposobnost da dosegne Boga još od Babilonske kule. No ako motivirani ljubavlju i željom da upoznamo Boga koristimo svoj um da bolje razumijemo Njegovu Riječ, naše će proučavanje biti nagrađeno. Filozofija nije istina sama po sebi, ali je podređena istini. Filozofija može postati alat za bolje razumijevanje istine. Nadahnuta, nepogrešiva Božja Riječ od najveće je važnosti; svaka ljudska filozofija mora zauzeti sporedno mjesto. Biblija je sudac naše filozofije, a ne obrnuto (vidi Hebrejima 4,12).

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što je filozofska teologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries