settings icon
share icon
Pitanje

Što je filioque klauzula?

Odgovor


Filioque klauzula bila je, i još uvijek jest, polemika u crkvi u vezi Svetoga Duha. Pitanje je: „iz koga je Sveti Duh izišao: od Oca, ili od Oca i Sina?“ Riječ filioque na latinskom znači „i sina“. Naziva ju se „filioque klauzulom“ zato što je izraz „i Sina“ bio dodan Nicejskom vjerovanju, čime se naznačilo da je Sveti Duh izišao od Oca „i Sina.“ U vezi ovoga pitanja postojale su tolike prepirke, da je ono u konačnici dovelo do raskola između Rimokatoličke i Pravoslavne crkve 1054. godine. Ove dvije crkve još uvijek se ne slažu u pogledu filioque klauzule.

U Ivanu 14,26 piše: „A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati zbog mene...“. Ivan 15,26 glasi: „Kada dođe Branitelj, kojega ću ja poslati od Oca, Duh istine koji izlazi od Oca, svjedočit će za me.“ Vidi također Ivan 14,16 i Filipljanima 1,19. Ovi odlomci iz Svetoga pisma kao da govore da Svetoga Duha šalju i Otac i Sin. Ključno pitanje filioque klauzule tiče se želje da se zaštiti božanstvo Svetoga Duha. Biblija jasno uči da je Sveti Duh Bog (Djela 5,3-4). Oni koji se suprotstavljaju filioque klauzuli to čine zato što vjeruju da izlaženje Svetoga Duha iz Oca i Sina čini Svetoga Duha „podređenim“ Ocu i Sinu. Oni koji podržavaju filioque klauzulu vjeruju da to što Sveti Duh izlazi od Oca i Sina ne utječe na jednakost Duha s Ocem i Sinom.

Polemika u vezi filioque klauzule najvjerojatnije se tiče aspekta Božje osobe koji nikada nećemo moći u potpunosti razumjeti. Bog, koji je neograničeno biće, u konačnici je neshvatljiv našim ograničenim ljudskim umovima. Sveti Duh je Bog, te je poslan od Boga kao „zamjenik“ Isusa Krista ovdje na zemlji. Na pitanje je li Svetoga Duha poslao Otac, ili pak Otac i Sin, vjerojatno ne možemo dati konačan odgovor, koji zapravo nije ni potrebno dati. Moguće je da će filioque klauzula i nadalje ostati polemika.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je filioque klauzula?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries