settings icon
share icon
Pitanje

Je li pogrešno imati figurice anđela?

Odgovor


Same po sebi, figurice anđela nisu pogrešne. Način na koji osoba gleda na njih određuje je li to loše. Figurice anđela bile bi loše jedino u slučaju kada bi ih osoba tretirala kao idole, molila se njima ili ih štovala, što Bog zabranjuje (1. Samuelova 12:21). Ne smijemo štovati ni anđele ni figurice anđela. Jedino je Bog dostojan štovanja (Psalam 99:5; Luka 4:8), i potpuno se smijemo oslanjati jedino na njega (Psalam 9:10). Biblija oštro osuđuje bilo kakvo korištenje likova u vjerske svrhe. Zbog toga, kršćani moraju jako paziti da nikada ne dozvole nekom liku da im postane zamkom ili smetnjom, bez obzira radilo se o anđeoskoj figurici, slici koja prikazuje Isusa, jaslicama ili nečemu drugom.

Premda nema ništa loše u posjedovanju figurica koje predstavljaju anđele ili bilo koja druga bića, ne smijemo im pripisivati nikakvu nadnaravnu moć ili utjecaj nad našim životima. Ni jedna nas figurica ne može zaštititi, donijeti nam sreću ili izvršiti ikakav utjecaj na naše živote. Takva vjerovanja su puko praznovjerje, kojega ne smije postojati u kršćaninovu životu. Uz praznovjerje je usko vezano idolopoklonstvo, a idolopoklonstvo je jasno zabranjeno u Pismu, te nitko tko ga prakticira neće ući u Kraljevstvo Božje (Otkrivenje 21:27).

Nadalje, mudro je primiti na znanje da mi zapravo ne znamo kako anđeli izgledaju. Figurice su nečija ideja o tome kako bi anđeli mogli izgledati.
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li pogrešno imati figurice anđela?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries