settings icon
share icon
Pitanje

Jesu li izlasci u svrhu evangelizacije dobra ideja?

Odgovor


Izlasci u svrhu evangelizacije suvremena su ideja da kršćanin može izlaziti s nekršćaninom sa ciljem da tu osobu dovede do vjere u Krista. Iako Bog takve odnose može koristiti za evangelizaciju, Biblija kaže da bi naši najvažniji odnosi trebali biti s drugim vjernicima.

Jedan problem u procjeni druženja u svrhu evangelizacije iz biblijske perspektive jest taj što se druženje bilo koje vrste nije ni blizu prakticiralo u biblijska vremena. Većina brakova bila je ugovorena. Ipak, budući da se danas na spojeve često gleda kao na „put“ koji vodi do braka, biblijska načela za brak mogu se primijeniti na izlaske, preteče braka.

Biblija uči protiv braka između vjernika i nevjernika. U 1. Korinćanima 7,39, Pavao kaže da je udovica „slobodna udati se za koga hoće, samo u Gospodinu.“ Pavlova odredba da njezin supružnik bude „u Gospodinu“ jasna je smjernica da se uda za kršćanina.

Pavao također piše: „Nemojte biti neprimjereno ujarmljeni s nevjernicima: jer što zajedničkoga ima pravednost s bezakonjem? i kakvo zajedništvo ima svjetlo s tamom?“ (2. Korinćanima 6,14). Ovdje je načelo da bliska povezanost s nevjernicima često dovodi do ugrožavanja vjere. Romantično druženje s nevjernikom zaziva nevolje. „Ne zavaravajte se: druženje s lošima kvari dobre običaje“ (1. Korinćanima 15,33).

Što je s onim slučajevima u kojima je kršćanin izlazio s nekršćaninom, a nekršćanin je ipak došao do vjere u Isusa? Slava Gospodinu za svako obraćenje, ali činjenica da je Bog odlučio spasiti nekoga tko je izlazio s kršćaninom ne dokazuje mudrost izlazaka u svrhu evangelizacije uopće ili da je to biblijska praksa. Zapravo, ima daleko više slučajeva druženja u svrhu evangelizacije u kojima je kršćanin spustio svoja mjerila ili ugrozio svoja uvjerenja, nego u kojima je netko doveden do Krista. Unatoč najboljim namjerama, izlasci ovakve namjere i dalje su problematični, a postoje i daleko učinkovitiji načini dosezanja ljudi. Biblijski pokazatelj je da vjernici trebaju izlaziti samo s drugim vjernicima.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Jesu li izlasci u svrhu evangelizacije dobra ideja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries