settings icon
share icon
Pitanje

Što je evangelikalizam?

Odgovor


Evangelikalizam je pomalo širok pojam koji se koristi za opisivanje pokreta unutar protestantizma kojeg karakterizira naglasak na osobni odnos s Isusom Kristom. Taj odnos započinje kada osoba primi Kristovo oproštenje i duhovno se ponovno rodi. Oni koji se pripisuju ovom vjerovanju nazivaju se evangelicima.

Riječ „evangelikalizam" potječe od grčkih riječi euangelion, koja znači „dobra vijest", i euangelizomai, koja znači „naviještati kao dobru vijest". Ova dobra vijest je da „Krist umrije za grijehe naše po Pismima, i da bȋ pokopan i da bȋ uskrišen treći dan po Pismima, i da se ukaza Kefi, zatim Dvanaestorici" (1. Korinćanima 15,3b-5). Dobra vijest, koja je Kristovo evanđelje, i njegovo propovijedanje su ono na čemu se temelji evangelikalizam.

Korijeni evangelikalizma sežu do protestantske reformacije tijekom koje je Biblija donesena masama. Nekada zanemarene biblijske istine ponovno su bile otkrivene i poučavane. Ipak, tek je za vrijeme velikih probuđenja 18. i 19. stoljeća u Europi i Americi evangelikalizam uistinu započeo kao pokret. Kao što se dogodilo tijekom reformacije, evangelički pokret i njegov fokus na osobni odnos s Isusom Kristom donijeli su novu snagu u preciznom tumačenju i primjeni Božje Riječi. To se prenosilo sve do danas, iako se ovaj termin počeo zloupotrebljavati i pogrešno primjenjivati.

Tradicionalno je evangelikalizam teološki konzervativan. Međutim, to postaje sve manje i manje prepoznatljivo. Trenutna primjena termina nije više ograničena na stvarne nanovorođene kršćane, niti na one koji se smatraju konzervativcima ili fundamentalistima. Zapravo, neki jednostavno izjednačavaju evangelikalizam sa samim protestantizmom, liberalnim ili na neki drugi način. Nažalost, evangelikalizam se danas najčešće izjednačava s konzervativnom politikom. Dok evangelički kršćanski svjetonazor često rezultira konzervativnim političkim pogledima, politika definitivno nije u središtu pravog evangelikalizma.

Dakle, definicija evangelikalizma varira u očima svijeta. Istinsko srce evangelikalizma ipak je u naviještanju evanđeoske poruke ujedno riječju i djelom. Evangeličkom kršćaninu nema višeg poziva nego živjeti i dijeliti ovu poruku i istinu Božje ljubavi.

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što je evangelikalizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries