settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je tako mnogo kršćanskih vođa uhvaćeno u skandalima?

Odgovor


Kao prvo, važno je istaknuti da „tako mnogo” nije točan opis. Možda se čini kao da je mnogo evanđeoskih kršćanskih vođa uhvaćeno u skandalima, ali to je zbog toga što se takvim slučajevima pridaje golem publicitet. Postoje tisuće evanđeoskih kršćanskih vođa, pastora, profesora, misionara, pisaca i evangelizatora koji nikad nisu bili dio ničega „skandaloznog“. Velika većina evanđeoskih kršćanskih vođa su muškarci i žene koji vole Boga, koji su vjerni svojim supružnicima i obiteljima, i bave se svojim poslovima sasvim pošteno. Neuspjesi nekolicine ne bi se smjeli koristiti kao napad na karakter svih.

Rekavši to, još uvijek stoji da se skandali ponekad zbivaju među onima koji tvrde da su evanđeoski kršćani. Istaknuti kršćanski vođe razotkriveni su u preljubima i sudjelovanju u prostituciji. Neki evanđeoski kršćani bili su osuđeni za utaju poreza i druge financijske nelegalnosti. Zašto se to događa? Postoje barem tri osnovna objašnjenja: 1) Neki od onih koji tvrde da su evanđeoski kršćani zapravo su nevjerni šarlatani, 2) neki evanđeoski kršćani dopuste da se zbog položaja uzohole, i 3) Sotona i njegovi demoni agresivnije napadaju one u kršćanskom vodstvu zato što znaju da skandal u koji je uključen vođa može dovesti do strašnih posljedica, i za kršćane i za nekršćane.

1) Neki „evanđeoski kršćani” uhvaćeni u skandalima zapravo su neotkupljeni šarlatani i lažni proroci. Isus je upozorio: „Čuvajte se lažnih proroka što vam dolaze u ovčjem runu, a unutra su grabežljivi vuci. … Dakle, prepoznat ćete ih po njihovim rodovima” (Mt 7:15-20). Lažni proroci pretvaraju se da su pobožni muškarci i žene kako bi se učinili dobrim evanđeoskih vođama. Međutim, njihovi “rodovi” (skandali) s vremenom ih razotkriju kao prevarante koji se ponašaju suprotno svojim tvrdnjama. U tome slijede primjer Sotone: “Nije ni čudo, jer se sam sotona pretvara u anđela svjetla. Prema tome, nije ništa osobito ako se i njegove sluge pretvaraju kao da su sluge pravednosti. Svršetak će im biti prema djelima njihovim ” (2. Kor 11:14-15).

2) Biblija jasno govori da „pred slomom ide oholost i pred padom uznositost” (Izr 16:18). Jakovljeva poslanica 4:6 podsjeća nas da se „Bog protivi oholima, a poniznima daje milost”. Biblija opetovano upozorava na ponos. Mnogi kršćanski vođe započinju službu u duhu poniznosti i oslanjaju se na Boga, ali kako njihova služba raste i napreduje, oni padaju u kušnju da dio slave uzmu za sebe. Neki evanđeoski kršćani, iako usnama slave Boga, zapravo nastoje voditi i graditi službu u svojoj snazi i mudrosti. Ta vrsta ponosa vodi do pada. Bog je po proroku Hošei upozorio: „Ja ih pasoh, i siti bijahu; nasićenima srce se uzoholi; i tako me zaboraviše” (Hoš 13:6).

3) Sotona zna da će pokretanjem skandala koji uključuje evanđeoskoga kršćanskog vođu utjecati na mnoge. Baš kao što je Davidov preljub s Batšebom i naručeno ubojstvo Urije donijelo veliku štetu Davidovoj obitelji i cijelome izraelskom narodu, tako su i mnoge crkve i službe oštećene ili uništene zbog nemorala svojih vođa. Vjera mnogih kršćana oslabila je kada su vidjeli kako im vođe padaju. Nekršćani koriste neuspjehe „kršćanskih“ vođa kao razlog da odbace kršćanstvo. Sotona i njegovi demoni to znaju, te zbog toga više napadaju one u ulogama vodstva. Biblija nas sve upozorava: „Budite trijezni i bdijte: vaš protivnik, đavao, obilazi kao ričući lav, tražeći koga da proždere ” (1. Pt 5:8).

Kako se trebamo postaviti kada se evanđeoskoga kršćanskog vođu optuži ili uhvati u skandalu? 1) Ne slušajte niti prihvaćajte neutemeljene optužbe (Izr 18:8, 17; 1. Tim 5:19). 2) Na ispravan biblijski način ukorite one koji su u grijehu (Mt 18:15-17; 1. Tim 5:20). Ukoliko je grijeh dokazan i ozbiljan, treba se provesti uklanjanje iz položaja vodstva (1. Tim 3:1-13). 3) Oprostite onima koji griješe (Ef 4:32; Kol 3:13), i kad se dokaže pokajanje, obnovite ih u zajedništvo (Gal 6:1; 1. Pt 4:8), ali ne i u vodstvo. 4) Molite se za svoje vođe. Znajući probleme s kojima se moraju baviti, kušnje koje prolaze i stres koji podnose, trebali bismo se moliti za naše vođe i moliti Boga da ih osnaži, zaštiti i ohrabri. 5) Ono što je najvažnije jest da shvatimo padove evanđeoskih kršćanskih vođa kao podsjetnik da svoju vjeru držimo u Bogu i samo njemu. Bog nikada ne pada, nikada ne griješi i nikada ne laže. „Svet! Svet! Svet Jahve nad vojskama! Puna je sva zemlja Slave njegove! ” (Iz 6:3)

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je tako mnogo kršćanskih vođa uhvaćeno u skandalima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries