settings icon
share icon
Pitanje

Koja je suština evanđeoske poruke?

Odgovor


Riječ „evanđelje“ znači „dobra vijest“, što se najbolje definira kao poruka oproštenja za grijehe kroz otkupiteljsko djelo Isusa Krista. To je u biti Božji plan spasenja za one koji će se pouzdati u Njegovog božanskog Sina kako bi se pomirili s pravednim i svetim Bogom. Osnovni sadržaj ove poruke spasenja jasno nam je izložen u Bibliji.

U prvoj poslanici Korinćanima, apostol Pavao izlaže sadržaj evanđeoske poruke: „Obznanjujem vam, braćo, evanđelje koje vam navijestih, koje i primiste, u kojem i stojite, po kojem se i spasavate — ako držite riječ koju sam vam evanđeljem navijestio, osim ako uzalud uzvjerovaste. Jer predadoh vam ponajprije ono što i primih, da Krist umrije za grijehe naše po Pismima, i da bî pokopan i da bî uskrišen treći dan po Pismima“ (1. Korinćanima 15,1-4 VB).

U ovom odlomku, vidimo tri glavna elementa evanđeoske poruke. Prvo, izraz „umrije za grijehe naše“ vrlo je važan. Kao što nam Rimljanima 3,23 kaže: „Jer svi sagriješiše te su lišeni slave Božje“. Svi koji pristupaju Božjem prijestolju za spasenje moraju priznati stvarnost grijeha. Grešnik mora pred Bogom priznati beznađe svoje krivnje kako bi primio oprost, i mora razumjeti da je „plaća grijeha smrt“ (Rimljanima 6,23). Bez ove temeljne istine, prezentacija evanđelja nije potpuna.

Drugo, osoba i djelo Krista neizostavni su dijelovi evanđelja. Isus je ujedno i Bog (Kološanima 2,9) i čovjek (Ivan 1,14). Isus je živio bezgrešnim životom kakvim mi nikada ne bismo mogli živjeti (1. Petrova 2,22) i On je jedini koji je mogao umrijeti u zamjenu za smrt grešnika. Grijeh protiv beskonačnog Boga zahtijeva beskonačnu žrtvu. Dakle, ili čovjek koji je konačan mora beskonačno dugo plaćati kaznu u paklu ili beskonačni Krist mora tu kaznu platiti odjednom. Isus je otišao na križ da plati dug kojeg za naš grijeh dugujemo Bogu, i oni koji su pokriveni Njegovom žrtvom baštinit će Božje kraljevstvo kao sinovi kralja (Ivan 1,12).

Treće, Kristovo uskrsnuće suštinski je element evanđelja. Uskrsnuće je dokaz sile Božje. Samo Onaj koji je stvorio život može ga uskrsnuti nakon smrti, samo On može preokrenuti grozotu kao što je sama smrt i samo On može ukloniti žalac smrti i pobjedu Podzemlja (1. Korinćanima 15,54-55). Nadalje, za razliku od svih ostalih religija, kršćanstvo posjeduje Utemeljitelja koji nadilazi smrt i koji obećava da će Njegovi sljedbenici učiniti isto. Sve ostale religije utemeljili su ljudi i proroci čiji je svršetak bio grob.

Konačno, Krist nudi svoje spasenje kao besplatni dar (Rimljanima 5,15; 6,23) koji se može primiti samo vjerom, odvojeno od bilo kakvih djela ili zasluga s naše strane (Efežanima 2,8-9). Kao što nam apostol Pavao kaže, evanđelje je „sila Božja na spasenje svakomu koji vjeruje — i Židovu, najprije, i Grku“ (Rimljanima 1,16 VB). Isti nadahnuti autor nam kaže: „Jer ako ustima svojim ispovijediš Gospodina Isusa i srcem svojim uzvjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen“ (Rimljanima 10,9 VB).

To su, dakle, glavni elementi evanđelja: grijeh svih ljudi, Kristova smrt na križu koja je platila za te grijehe, Kristovo uskrsnuće koje osigurava vječni život onima koji ga slijede, i ponuda besplatnog dara spasenja svima.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja je suština evanđeoske poruke?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries