settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o evanđelju prosperiteta?“

Odgovor


U evanđelju prosperiteta, također poznatom kao pokret „Riječ vjere”, vjerniku se nalaže da koristi Boga, dok je istina biblijskoga kršćanstva upravo suprotna – Bog koristi vjernika. Riječ vjere ili teologija prosperiteta vidi Duha Svetog kao silu koju se može uposliti kada god to vjernik poželi. Biblija uči da je Sveti Duh Osoba koja osposobljava vjernika da čini Božju volju. Pokret evanđelja prosperiteta vrlo nalikuje nekim destruktivnim pohlepnim sektama koje su se ubacile u prvu crkvu. Pavao i drugi apostoli nisu bili popustljivi niti pomirljivi prema lažnim učiteljima koji su propagirali takvo krivovjerje. Prepoznali su ih kao opasne lažne učitelje i zaklinjali kršćane da ih ne slijede.

Pavao je upozorio Timoteja na takve ljude u Prvoj Timoteju 6:5, 9-11. Ti ljudi „pokvarena uma” smatrali su da je pobožnost sredstvo dobiti, a njihova želja za bogatstvom bila je zamka koja ih je odvela „u propast i uništenje” (s. 9). Gomilanje bogatstva opasna je staza za kršćane i to staza na koju Bog upozorava: „Jer je pohlepa za novcem izvor svih zala. Budući da su joj se neki predali, zalutali su od vjere i proboli sami sebe mnogim teškim mukama” (s. 10). Kad bi bogatstvo bilo razuman cilj za pobožne ljude, Isus bi se nastojao obogatiti. No, nije to učinio, te umjesto toga radije nije imao gdje (Matej 8:20) i učio je učenike da čine to isto. Trebamo se sjetiti da je među učenicima jedino Judu interesiralo bogatstvo.

Pavao je rekao da je lakomost idolopoklonstvo (Efežanima 5:5) i poučio je Efežane da izbjegavaju sve koji su donosili poruke nemoralnosti ili lakomosti (Efežanima 5:6-7). Učenje o prosperitetu zabranjuje Bogu da sam djeluje, što zapravo znači da Bog nije Gospodar svega jer ne može djelovati dok ga mi ne pustimo na to. Vjera, u skladu s doktrinom Riječi vjere, nije pokorno pouzdanje u Boga; vjera je formula kojom manipuliramo duhovne zakone koji vladaju svemirom, vjeruju učitelji prosperiteta. Kao što ime „Riječ vjere” implicira, pokret poučava da je vjera više stvar onoga što govorimo nego pitanje u koga se pouzdajemo ili koje istine prihvaćamo i potvrđujemo u svojim srcima.

Omiljen naziv u pokretu „Riječi vjere“ je „pozitivno priznanje“. To se odnosi na učenje da riječi u sebi nose kreativnu snagu. Ono što kažete, tvrde učitelj Riječi vjere, određuje sve što vam se događa. Vaša priznanja, posebice usluge koje zahtijevate od Boga, moraju se izraziti pozitivno i bez oklijevanja. Potom je Bog obavezan odgovoriti (kao da bi čovjek išta mogao zahtijevati od Boga!). Stoga, Božja sposobnost da nas blagoslovi navodno ovisi o našoj vjeri. Jakovljeva poslanica 4:13-16 jasno proturječi tom učenju: „Pazite sad, vi koji govorite: ‘Danas ili sutra poći ćemo u ovaj ili onaj grad, ondje ćemo provesti jednu godinu, trgovati i steći blago’, vi takvi koji ne znate što će biti sutra! Pa što je vaš život? Vi ste dim koji se čas pokaže i zatim nestane.” Daleko od toga da riječima ostvarujemo nešto u budućnosti: ne znamo ni što će nam sutra donijeti pa niti hoćemo li biti živi.

Umjesto da naglašava važnost bogatstva, Biblija upozorava protiv trčanja za njim. Vjernici, a posebice vođe u crkvi (1. Timoteju 3:3) ne smiju voljeti novac (Hebrejima 13:5). Ljubav prema novcu vodi u svaku vrstu zla (1. Timoteju 6:10). Isus je upozorio: „'Pazite! Čuvajte se svake pohlepe, jer ni onomu tko je u izobilju nije život osiguran njegovim imanjem!'” (Luka 12:15). U oštrom kontrastu s naglaskom pokreta Riječi vjere na gomilanju novca i imovine u životu, Isus je rekao: „'Ne sabirajte sebi blago na zemlji, gdje ga izgriza moljac i rđa; gdje lopovi prokopavaju zidove i kradu ga'” (Matej 6:19). Nepomirljive kontradikcije između učenja o prosperitetu i evanđelja našega Gospodina Isusa Krista najbolje su sažete u Njegovim riječima u Mateju 6:24: „Ne možete služiti Bogu i bogatstvu!”

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o evanđelju prosperiteta?“
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries