settings icon
share icon
Pitanje

Što je evanđelje Isusa Krista?

Odgovor


Riječ evanđelje znači „dobra vijest“, stoga je Kristovo evanđelje dobra vijest o Njegovom dolasku da osigura oproštenje grijeha za sve koji vjeruju (Kološanima 1,14; Rimljanima 10,9). Od grijeha prvog čovjeka, čovječanstvo je pod Božjom osudom (Rimljanima 5,12). Budući da svatko krši Božji savršeni zakon čineći grijeh, svatko je kriv (Rimljanima 3,23). Kazna za zločin grijeha je fizička smrt (Rimljanima 6,23), a zatim vječnost provedena na mjestu kazne (Otkrivenje 20,15; Matej 25,46). Ovo vječno odvajanje od Boga također se naziva „druga smrt“ (Otkrivenje 20,14-15).

Evanđelje, dobra vijest o Isusu Kristu, suprotstavlja se lošoj vijesti da su svi krivi za grijeh i da ih je Bog osudio. Zbog svoje ljubavi prema svijetu, Bog je providio način da čovjeku budu oprošteni grijesi (Ivan 3,16). Poslao je svog Sina, Isusa Krista, da preuzme grijehe čovječanstva na sebe kroz smrt na križu (1. Petrova 2,24). Stavljajući naš grijeh na Krista, Bog je osigurao da će svima koji vjeruju u Isusovo ime biti oprošteno (Djela 10,43). Isusovo uskrsnuće jamči opravdanje svih koji vjeruju (Rimljanima 4,25).

Biblija precizira sadržaj evanđeoske poruke: „Nadalje vam, braćo, obznanjujem evanđelje koje sam vam propovijedao, koje ste i primili i u kojemu stojite; po kojemu ste i spašeni, ako pamtite što sam vam propovijedao, osim ako ste uzalud povjerovali. Jer predao sam vam najprije ono što sam i primio: da je Krist, prema Pismima, umro za naše grijehe i da je bio pokopan, i da je treći dan, prema Pismima, uskrsnuo, i da ga je vidio Kefa, a zatim Dvanaestorica. Nakon toga ga je odjednom vidjelo više od pet stotina braće; od kojih je većina dosad ostala, no neki su usnuli“ (1. Korinćanima 15,1-6). U ovom odlomku Pavao naglašava prvenstvo evanđelja – ono je od „prve važnosti“. Evanđeoska poruka sadrži dvije povijesne činjenice, obje potkrijepljene Svetim pismom: Kristovu smrt i Njegovo uskrsnuće. Obje te činjenice potkrijepljene su drugim dokazima: Kristova smrt je dokazana Njegovim ukopom, a Njegovo uskrsnuće dokazuju očevici.

Evanđelje Isusa Krista je dobra vijest da je Bog providio način da čovjek bude oslobođen kazne za grijeh (Ivan 14,6; Rimljanima 6,23). Svatko umire fizički, ali onima koji vjeruju u Isusa Krista obećano je fizičko uskrsnuće za vječni život (Ivan 11,23-26). Oni koji odbace Krista ne samo da će fizički umrijeti, već će proći kroz „drugu smrt“, koju Biblija opisuje kao vječno ognjeno jezero (Otkrivenje 20,13-14). Isus je jedini u kojem se može pronaći spasenje (Djela 4,12).

Evanđelje Isusa Krista najbolja je vijest koju će itko ikada čuti, a ono što osoba učini s ovom viješću odredit će gdje će provesti vječnost. Bog vas poziva da odaberete život. Zazovite ime Gospodnje i budite spašeni (Rimljanima 10,13).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je evanđelje Isusa Krista?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries