settings icon
share icon
Pitanje

Je li pogrešno sudjelovati u ekstremnim sportovima?

Odgovor


Naravno, svaki sport se može smatrati „ekstremnim“, ovisno o tome kako se igra. Međutim, ekstremni sportovi se obično smatraju atletskim aktivnostima koje nose visoku razinu inherentnog rizika. Sudjelovanje u ekstremnim sportovima zahtijeva vještinu i više od malo hrabrosti. S dodatnim uzbuđenjem dolazi i dodatna opasnost za sudionika. Neki popularni ekstremni sportovi su padobranstvo, planinarenje, parkour/slobodno trčanje, bungee jumping, brdski biciklizam, wakeboardanje i BASE skakanje.

Biblija nema jasan odgovor na pitanje ekstremnih sportova. Ima li išta nemoralno u vezivanju padobrana i skakanju sa zgrade? Ne. Postoji li biblijska zapovijed protiv izvođenja trikova tijekom skoka motociklom? Ne. Dakle, ne postoji ništa što bi ekstremne sportove učinilo pogrešnim sa strogo biblijskog stajališta. Sudjelovanje u ekstremnim sportovima ovisi o motivu i savjesti (i hrabrosti) pojedinca.

Međutim, prije nego što uzmete svoju opremu i krenete na surfanje vulkanom, trebali biste razmotriti barem neka od sljedećih biblijskih načela:

Moramo se pokoravati zakonima zemlje (Rimljanima 13,1-2). Ako naš ekstremni sport po izboru zahtijeva da prekršimo zakon, vjerojatno bismo trebali pronaći novu aktivnost. Primjerice, u gotovo svakom gradu BASE skakanje sa zgrada ili drugih objekata je protuzakonito, a oni koji skaču krše zakon. Kršćani bi trebali biti poznati po svom ponašanju koje se pridržava zakona, a ne po svojim podvizima koji krše zakon. Prije nego što se počnemo baviti ekstremnim sportom, trebamo se zapitati: „Je li ono što ću raditi legalno?“

Trebamo biti dobri upravitelji ili čuvari onoga što nam je Bog dao. Između ostalog, ono što nam je Bog dao su naša tijela. Prva Korinćanima 6,19-20 kaže: „Zar ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga, koji je u vama, kojega imate od Boga, i da niste svoji? Jer za golemu ste cijenu kupljeni: stoga proslavite Boga u svome tijelu, i u duhu svome, koji su Božji.“ Prije nego što počnemo sudjelovati u ekstremnim sportovima, trebali bismo se zapitati: „Častim li Boga svojim tijelom?“

Trebamo biti Božji suradnici u širenju evanđelja po svijetu (Matej 28,19-20). Prije nego što se prijavimo za X Games, trebali bismo se zapitati: „Pomaže li ovo mjesto širenju evanđelja?“ (Možda je najbolji način da dođete do onih koji se bave ekstremnim sportovima preko vjernika koji je također ekstremni sportaš.)

Trebamo slaviti Boga u svemu što činimo. „Jedete li, dakle, ili pijete ili štogod drugo činite, sve činite na slavu Božju“ (1. Korinćanima 10,31). I trebamo težiti poniznosti. „Ponizite se pred Gospodinom i on će vas podići“ (Jakovljeva 4,10). Često izgleda da su ekstremni sportaši usredotočeni na proslavu sebe i svojih postignuća, a ne na slavu Božju. Prije nego što obučemo wingsuit i skočimo s te litice, trebali bismo se zapitati: „Jesam li motiviran učiniti ovo za svoju slavu ili za Božju slavu?“

Naravno, ekstremni sportovi ne privlače svakoga. Ima onih koji ne žele staviti svoje živote na kocku zbog adrenalina ili koji ekstremne sportove smatraju nepotrebnim i bezumnim rizikom. Ali postoje neki kršćani koji su u potpunosti sposobni ostati ponizni i veličati Boga kroz ekstremne sportove. Koriste svoju uključenost u ekstremne sportove kako bi pokazali svoju vjeru i bili Kristov svjedok među svojim kolegama ekstremnim sportašima.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li pogrešno sudjelovati u ekstremnim sportovima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries