settings icon
share icon
Pitanje

Što je egzistencijalizam?

Odgovor


Egzistencijalizam nije toliko formalni sustav filozofije, koliko je opće usmjerenje na filozofska pitanja. Bio je najpopularniji u Europi u ranom dvadesetom stoljeću. Bila je to reakcija na prekomjerno uzvišenje prosvjetiteljstva u ljudskom razumijevanju. Neki od utjecaja koji su ga vjerojatno učinili privlačnim uključuju uvid Kierkegaarda da se kršćanska vjera ne može svesti na skup racionalnih prijedloga, već da također uključuje šire emocionalne i relacijske implikacije. Još značajnije, povijesni događaji poput devastacije Prvog svjetskog rata, ekonomskih kolapsa 1920-ih i 1930-ih, te strahote Drugog svjetskog rata prikazali su lažnu nadu modernizma da ljudski razum može nadvladati sve probleme.

Prema tome, egzistencijalizam umanjuje mogućnost ljudskog razumijevanja. Ne daje nadu u pronalaženje pojedinačnog i zajedničkog značaja u odnosu na nečije mjesto u racionalno uređenom kozmosu. Samo racionalno uređenje je sumnjivo za egzistencijaliste. Stoga, racionalno objašnjenje je u drugom planu u odnosu na ostale pristupe za pronalaženje smisla. Neki egzistencijalisti izražavaju značenje u smislu dostignuća pojedinaca u nadmašivanju njihovih okolnosti. Drugi ga izražavaju u smislu značenja koje dolazi iz povezivanja i komuniciranja s drugima o ljudskom iskustvu. Iskustvo bića je fokus. Racionalno objašnjenje je stavljeno na stranu.

Kako kršćanin može korisno odgovoriti na egzistencijalističke tvrdnje? S jedne strane, kršćanin se može složiti da modernizam ima lažnu nadu u sposobnosti ljudskog razumijevanja da zadovolji i prevlada svaki izazov. Doista, prema biblijskom učenju, postoji mnogo toga što se može nadvladati samo milošću Božjom, uključujući probleme ljudskog grijeha i same smrti. Također, kršćani priznaju da postoji mnogo toga što ljudski razum ne može otkriti, a što može biti otkriveno samo ako Bog tako odluči. S druge strane, kršćanin se ne slaže s egzistencijalističkim duhom beznadnosti. Kršćanstvo iznimno naglašava dva aspekta budućnosti. Prvo, kršćanstvo potvrđuje konačni sud, pri kojem će sve što je pogrešno, poremećeno i slomljeno biti konačno ispravljeno, budući da će se Krist vratiti na kraju vremena kako bi pobijedio sve zlo iz svemira i vladao nad svim. Drugo, kršćanstvo potvrđuje konačnu buduću stvarnost punu nade za sve koji vjeruju u Krista, a to je iskustvo uskrsnuća, vječni život i apsolutni završetak posvećenja, i sve to dobivaju besplatno milošću Božjom. Mnoštvo biblijskih odlomaka može se navesti u vezi ta dva aspekta budućnosti. Ovo je jedan od mnogih, Rimljanima 6,23: „Jer plaća je grijeha smrt, a dar Božji život vječni u Kristu Isusu Gospodinu našemu.“

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je egzistencijalizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries