settings icon
share icon
Pitanje

Što je dvostruko predodređenje?

Odgovor


Dvostruko predodređenje je vjerovanje da Bog stvara neke ljude čija je svrha postojanja da ih se pošalje u pakao. Je li ovaj koncept biblijski? Pogledajmo problematiku iz poslanice Rimljanima koja u cijelosti sadrži dvije glavne teme. Prva tema je Božja pravednost. Upravo evanđeoska poruka otkriva Božju pravednost (Rimljanima 1,16-17). Istina sadržana u evanđeoskoj poruci glasi da se po vjeri čovjek proglašava pravednim pred Bogom (Rimljanima 4–5). Središnja figura evanđeoske poruke – Isus Krist – omogućuje čovjeku da bude pravedan (Rimljanima 6–7). To je evanđeoska poruka koja čovjeku pokazuje put da živi pravedno (Rimljanima 12).

Druga tema pronađena u poslanici Rimljanima jest tema gnjeva. Božji gnjev otkriven je – i otkriva se – protiv svih grešnih djela (Rimljanima 1,18). Čovječanstvo zna za Boga, ali odbacuje Boga u svojim razmišljanjima i postupcima (Rimljanima 1,21-22). Božji gnjev je, dakle, predavanje čovjeka da živi svoj život kako želi (Rimljanima 1,14.26.28), što bez Boga vodi u propast (Rimljanima 1,28-32). Čovjek odbacuje Boga svemira, a Bog zauzvrat napušta čovjeka. Samo osobna Božja intervencija može promijeniti destruktivni put na kojem se čovjek nalazi dok otvrdnjuje u grijehu.

Sada pročitajmo Rimljanima 9,22: „A što ako Bog, hoteći pokazati gnjev i obznaniti silu svoju, u silnoj strpljivosti podnese posude gnjeva pripravljene za propast." Mnogi misle da ovaj stih uči da je Bog stvorio određene posude za svoj gnjev. Ali to nije poanta stiha. Čitajući iznad, čovječanstvo već doživljava Božji gnjev. Čovječanstvo se priprema za uništenje. Bog je taj koji podnosi ove posude – posude koje su spremne za uništenje jer ne žele ostaviti svoj grijeh i okrenuti se ka Bogu.

Pogledajte sljedeći stih: Rimljanima 9,23,: „…da obznani bogatstvo slave svoje na posudama milosrđa, što ih unaprijed pripravi za slavu." Zapazite da Bog unaprijed izabire određene ljude za svoju slavu. Drugim riječima, prije postanka svijeta Bog je odabrao određene ljude da budu Njegova djeca kako bi se proslavio (vidi Efežanima 1,4). Ne piše da je Bog odabrao ljude za prokletstvo ili da je predodredio ljude za gnjev. Biblija nikada ne govori o dvostrukom predodređenju na način da Bog neke izabire ili predodređuje za pakao, a druge za nebo. Oni koji su pod Božjim gnjevom u tom su položaju jer odbacuju Boga. Oni koji imaju Božju pravednost nalaze se u tom položaju jer ih je Bog izabrao da budu Njegova djeca.

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što je dvostruko predodređenje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries