settings icon
share icon
Pitanje

Koja su dvanaest Izraelovih plemena?

Odgovor


Dvanaest Izraelovih plemena nastalo je od dvanaest Izraelovih sinova. „Izrael“ je ime koje je Bog dao Jakovu (Postanak 32,28). Njegovih dvanaest sinova su Ruben, Šimun, Levi, Juda, Dan, Naftali, Gad, Ašer, Jisakar, Zebulun, Josip i Benjamin (Postanak 35,23-26; Izlazak 1,1-4; 1. Ljetopisa 2,1-2). Kada su plemena naslijedila Obećanu zemlju, Levijevi potomci nisu dobili teritorij za sebe (Jošua 13,14). Umjesto toga su postali svećenici i imali su nekoliko gradova raštrkanih po cijelom Izraelu. Josipovo pleme bilo je podijeljeno na dva dijela – Jakov je usvojio dva Josipova sina, Efrajima i Manašea, u biti dajući Josipu dvostruki dio za njegovu vjernost u spašavanju obitelji od gladi (Postanak 47,11-12). To znači da su plemena koja su dobila teritorij u Obećanoj zemlji bila Ruben, Šimun, Juda, Dan, Naftali, Gad, Ašer, Jisakar, Zebulun, Benjamin, Efrajim i Manaše. Na nekim mjestima u Bibliji, Efrajimovo pleme spominje se kao Josipovo pleme (Brojevi 1,32-33).

Nakon što je kralj Salomon umro, Izrael se podijelio na dva kraljevstva. Juda na jugu, uključujući Judu, Šimuna i Benjamina. Ostala su se plemena udružila kako bi stvorila kraljevstvo Izrael na sjeveru. Izrael su uništili Asirci, a većina Izraelaca je ili ubijena ili deportirana; Izraelci koji su ostali najvjerojatnije su integrirani u Judino kraljevstvo.

Isus je bio iz Jude, Pavao je bio iz Benjamina, a Ivan Krstitelj je bio Levit, ali od dijaspore 70. godine po Kr., identificiranje plemena modernog Židova malo je teže. To ne znači da su plemenske podjele nevažne. Tijekom nevolje, kada će većina svijeta napustiti Boga i slijediti Antikrista, 144.000 Židova bit će zapečaćeno od Boga. Ovaj se broj sastoji od 12.000 iz svakog plemena. Dakle, čak i ako ne znamo tko je u kojem plemenu, Bog vodi evidenciju. Plemena se ponovno navode u Otkrivenju 7,5-8, ali to nisu ista plemena koja su dobila zemlju u Jošui. Tu je Manaše i Efrajim (pod Josipovim imenom). Ali umjesto Dana uključen je Levi. Ne daje se objašnjenje zašto.EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja su dvanaest Izraelovih plemena?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries