settings icon
share icon
Pitanje

Zašto postoje dva različita izvještaja o Stvaranju u prvom i drugom poglavlju Postanka?

Odgovor


Postanak 1:1 kaže: „U početku stvori Bog nebo i zemlju.“ Kasnije, u Postanku 2:4, čini se da počinje druga, drugačija priča o stvaranju. Ideja o dva različita izvještaja o stvaranju često je pogrešno tumačenje ova dva odlomka koji zapravo opisuju isti događaj stvaranja. Među njima nema neslaganja oko redoslijeda stvorenih stvari niti proturječja. Postanak 1 opisuje „šest dana stvaranja“ (i sedmi dan odmora), a Postanak 2 bavi se samo jednim danom toga tjedna stvaranja – šestim danom – i među njima nema proturječja.

U Postanku 2, autor se vraća natrag u vrijeme šestoga dana, kada je Bog napravio čovjeka. U prvome poglavlju, autor Postanka predstavlja stvaranje čovjeka na šesti dan kao kulminaciju ili vrhunac stvaranja. Potom, u drugom poglavlju, autor detaljnije opisuje stvaranje čovjeka.

Sljedeće su dvije primarne tvrdnje o proturječju između prvog i drugog poglavlja Postanka. Prva je vezana uz biljni svijet. Postanak 1:11 bilježi da je Bog stvorio vegetaciju na treći dan. Postanak 2:5 govori da prije stvaranja čovjeka „još nije bilo nikakva poljskoga grmlja po zemlji, još ne bijaše niklo nikakvo poljsko bilje, jer Jahve, Bog, još ne pusti dažda na zemlju, i nije bilo čovjeka da zemlju obrađuje”. Dakle, o čemu se radi? Je li Bog stvorio vegetaciju na treći dan prije no što je stvorio čovjeka (Postanak 1) ili nakon što je stvorio čovjeka (Postanak 2)? Hebrejske riječi za „vegetaciju“ razlikuju se u ta dva odlomka. Postanak 1:11 koristi naziv koji se odnosi na biljni svijet općenito. Postanak 2:5 koristi određeniji naziv koji se odnosi na vegetaciju koja zahtijeva obrađivanje, odnosno osobu koja bi se brinula za nju, vrtlara. Odlomci ne stoje u proturječju. Postanak 1:11 govori o tome kako je Bog stvorio biljni svijet, a Postanak 2:5 kaže da Bog nije dao da raste „obradivo“ (poljsko) bilje sve dok nije napravio čovjeka.

Drugo navodno proturječje tiče se životinjskoga svijeta. Postanak 1:24-25 bilježi da su životinje bile stvorene na šesti dan, prije no što je Bog stvorio čovjeka. Postanak 2:19, u nekim prijevodima, navodi da je Bog stvorio životinje nakon što je stvorio čovjeka. Međutim, dobar i vjerojatan prijevod Postanka 2:19-20 kaže: „Tada [je] Jahve, Bog, načini[o] od zemlje sve životinje u polju i sve ptice u zraku, i predvede ih čovjeku da vidi kako će koju nazvati, pa kako koje stvorenje čovjek prozove, da mu tako bude ime. Čovjek nadjene imena svoj stoci, svim pticama u zraku i životinjama u polju.” Tekst ne kaže da je Bog stvorio čovjeka, a potom životinje, a onda ih doveo čovjeku. Umjesto toga, tekst kaže: „Tada je Jahve, Bog, načinio od zemlje sve životinje.” Nema proturječja. Šestoga dana, Bog je stvorio životinje, potom je stvorio čovjeka, a onda doveo životinje čovjeku i dao mu da ih imenuje.

Razmatrajući dva izvještaja stvaranja zasebno te pomirujući ih, vidimo da Bog opisuje redoslijed stvaranja u Postanku 1, a onda pojašnjava najvažnije pojedinosti tog stvaranja, posebice šestoga dana, u Postanku 2. Ovdje nema proturječja, nego se radi o uobičajenom književnom sredstvu kako bi se opisao događaj krećući od općenitog prema specifičnom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto postoje dva različita izvještaja o Stvaranju u prvom i drugom poglavlju Postanka?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries