settings icon
share icon
Pitanje

Koje su dužnosti starješine u crkvi?

Odgovor


Biblija navodi najmanje pet dužnosti i obveza jednog starješine:

1) Starješine pomažu u rješavanju sukoba u crkvi. „A neki što siđoše iz Judeje poučavahu braću: 'Ako se ne obrezujete po običaju Mojsijevu, ne možete se spasiti.' Kada dakle nasta nemala prepirka i raspra između njih te Pavla i Barnabe, odrediše da Pavao i Barnaba i neki drugi od njih uzađu k apostolima i starješinama u Jeruzalem poradi toga pitanja“ (Djela 15,1-2 VB). Nametnulo se pitanje na koje su žestoko raspravljali, a potom su otišli apostolima i starješinama da oni donesu odluku. Ovaj odjeljak uči da su starješine oni koji odlučuju.

2) Mole za bolesne. „Boluje li tko među vama? Neka pozove crkvene starješine, pa neka se oni pomole nad njim pomazavši ga uljem u ime Gospodinovo“ (Jakovljeva 5,14 VB). Starješina koji zadovoljava biblijsku kvalifikaciju ima pobožan život, a „mnogo može djelotvorna molitva pravednika“ (Jakovljeva 5,16 VB). Jedna od nužnih molitvi jest moliti da bude volja Gospodnja, a od starješina se očekuje da to čine.

3) Trebaju paziti na crkvu u poniznosti. „Starješine koji su među vama opominjem ja, sustarješina i svjedok Kristovih patnji, i sudionik slave koja se ima objavljivati: napasite stado Božje što je među vama, nadgledajte ga — ne prisilno, nego dragovoljno; i ne radi prljava dobitka, nego dobrohotno; i ne kao oni koji gospodare Božjom baštinom, nego kao oni koji su uzori stadu; pa ćete, kad se pojavi Nadpastir, primiti neuveli vijenac slave“ (1. Petrova 5,1-4 VB). Starješine su vođe crkve određeni od Boga; povjereno im je stado. Ne bi smjeli voditi crkvu zbog financijske koristi, već zbog svoje želje da služe i brinu se o stadu.

4) Trebaju čuvati duhovni život stada. „Budite poslušni svojim vođama i podredite im se, jer oni bdiju nad vašim dušama kao oni koji će polagati račun; neka to čine s radošću, a ne uzdišući jer vam to ne bi bilo od koristi“ (Hebrejima 13,17 VB). Ovaj stih ne kaže izričito „starješine“, ali kontekst je o crkvenim vođama. Oni su odgovorni za duhovni život crkve.

5) Trebaju provoditi svoje vrijeme u molitvi i naučavanju Riječi. „Tada Dvanaestorica sazvaše mnoštvo učenika te rekoše: 'Ne priliči nam da ostavimo riječ Božju da bismo služili kod stolova. Stoga pronađite, braćo, među sobom sedmoricu ljudi s dobrim svjedočanstvom, punih Duha Svetoga i mudrosti, koje ćemo postaviti nad ovom dužnošću, a mi ćemo se posvetiti molitvi i službi Riječi'“ (Djela 6,2-4 VB). Ovo vrijedi za apostole, ali iz 1. Petrove 5,1 možemo vidjeti da je Petar bio i apostol i starješina. Ovaj stih nam također pokazuje razliku između dužnosti starješine i đakona.

Jednostavno rečeno, starješine trebaju biti mirotvorci, molitveni ratnici, učitelji, uzorni vođe i donositelji odluka. Oni su vođe crkve koji propovijedaju i naučavaju. To je pozicija koja se traži, ali ne uzima olako. Pročitajte ovo upozorenje: „Neka vas, braćo moja, ne bude mnogo učitelja! Znate da ćemo primiti strožu osudu“ (Jakovljeva 3,1 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje su dužnosti starješine u crkvi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries