settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o pronalasku duševnog mira?

Odgovor


Većina ljudi bi definirala „duševni mir“ kao odsutnost mentalnog stresa i tjeskobe. Jedini put kada se nešto slično „duševnom miru“ nalazi u Bibliji je u 2. Korinćanima 2,13 kada Pavao kaže da „nije imao spokoj duši“ jer nije pronašao Tita u Troadi. Doslovni prijevod ove fraze je „počinak mog duha“. Biblija koristi riječ „mir“ na nekoliko različitih načina. Mir se ponekad odnosi na stanje prijateljstva između Boga i čovjeka. Ovaj mir između svetog Boga i grešnog čovječanstva postignut je Kristovom žrtvenom smrću, „ostvarivši po njemu mir krvlju njegova križa“ (Kološanima 1,20). Osim toga, kao Veliki svećenik, Gospodin Isus održava to stanje prijateljstva u ime svih koji nastavljaju „po njemu pristupati Bogu, budući da on uvijek živi da ih zastupa“ (Hebrejima 7,25). Ovo stanje prijateljstva s Bogom preduvjet je za drugu vrstu mira, onu koja se ponekad odnosi na miran um. Tek kada imamo „mir s Bogom po Gospodinu našemu, Isusu Kristu“ (Rimljanima 5,1), možemo iskusiti istinski mir uma koji je plod Duha Svetoga, drugim riječima, Njegov plod prikazan u nama (Galaćanima 5,22-23).

Izaija 26,3 nam govori da će nas Bog čuvati u „savršenom miru“ ako se naši umovi „oslanjaju“ na Njega, odnosno ako naši umovi ostaju u Njemu, usredotočuju se na Njega i pouzdaju u Njega. Naš mir uma je „savršen“ ili nesavršen ovisno o stupnju u kojem je „um usmjeren“ na Boga, umjesto na nas same ili na naše probleme. Mir se doživljava ako vjerujemo u ono što Biblija kaže o Božjoj blizini kao u Psalmu 139,1-12, i o Njegovoj dobroti i moći, Njegovoj milosti i ljubavi prema Njegovoj djeci, i Njegovoj potpunoj kontroli nad svim životnim okolnostima. Ali ne možemo vjerovati nekome koga ne poznajemo i stoga je ključno prisno upoznati Kneza mira, Isusa Krista.

Mir se doživljava kao rezultat molitve. „Ne budite zabrinuti ni za što, nego neka se u svemu molitvom i iskanjem sa zahvaljivanjem obznanjuju vaše molbe Bogu; i mir Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvat će vaša srca i misli u Kristu Isusu“ (Filipljanima 4,6-7).

Miran um i srce doživljavamo kao rezultat prepoznavanja da Otac pun svake mudrosti i ljubavi ima svrhu u našim kušnjama. „A znamo da sve zajedno djeluje na dobro onima koji ljube Boga; onima koji su pozvani po njegovoj nakani“ (Rimljanima 8,28).

Bog može iznijeti niz dobrih stvari, uključujući mir, iz nevolja koje prolazimo. Čak će i stega i karanje od Gospodina donijeti „mironosni plod pravednosti“ u našim životima (Hebrejima 12,11). Pružaju novu priliku za „nadu u Boga“ i naposljetku za „slavljenje Njega“ (Psalam 43,5). Pomažu nam da „utješimo“ druge kada prolaze kroz slične kušnje (2. Korinćanima 1,4) i donose nam „mnogo obilnije i vječno breme slave“ (2. Korinćanima 4,17).

Duševni mir i spokoj duha koji ga prati dostupni su samo kada imamo istinski mir s Bogom po Kristovoj žrtvi na križu kao plaća za naše grijehe. Oni koji pokušavaju pronaći mir u svjetovnim težnjama bit će nažalost prevareni. Za kršćane je, međutim, duševni mir dostupan kroz intimno poznavanje i potpuno pouzdanje u Boga koji ispunjava „svaku vašu potrebu po svome bogatstvu u slavi po Kristu Isusu“ (Filipljanima 4,19).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o pronalasku duševnog mira?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries