settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o duljini kose? Moraju li muškarci imati kratku kosu, a žene dugu?

Odgovor


Stihovi koji spominju duljinu kose u Novom zavjetu su 1. Korinćanima 11,3-15. Korintska crkva bila je usred polemike o ulogama muškaraca i žena te ispravnom poretku autoriteta unutar crkve. U korintskom društvu žene su pokazivale pokornost svojim muževima nošenjem vela. Čini se da su neke žene u crkvi odbacile svoje velove, nešto što bi učinile samo poganske hramske prostitutke ili druge buntovne žene. Dolazak žene u crkvu bez vela predstavljalo bi sramotu za njezinog muža, kao i kulturološku konfuziju. Po istom principu, da muškarac nosi veo ili da na neki način ima pokrivenu glavu tijekom bogoslužja nije bilo kulturološki prihvatljivo u Korintu.

Pavao se poziva na biologiju kako bi ilustrirao prikladnost slijeđenja kulturnih standarda: žene prirodno imaju dužu kosu od muškaraca, a muškarci su više skloniji ćelavosti. To jest, Bog je stvorio žene s „prirodnim velom“, a muškarce s „nepokrivenom glavom“. Ako žena prezire znak svoje podložnosti (veo), može isto tako obrijati glavu (6. stih). Njegova poenta je da ako kultura kaže da žena ne bi trebala biti ćelava (bez prirodnog pokrivala), zašto bi onda odbacila standard te iste kulture da nosi veo (bez kulturnog pokrivala)?

Što se muškarca tiče, neprirodno je da ima „dugu kosu“ (14. stih). Njegova kosa je prirodno kraća (i tanja) od ženine. To odgovara korintskoj tradiciji da muškarci ne nose pokrivalo za glavu tijekom bogoslužja. Pavao potiče crkvu da se prilagodi općeprihvaćenim idejama o muškom i ženskom izgledu.

Iako duljina kose nije glavna poanta ovog odlomka iz Pisma, iz njega izvlačimo sljedeće primjene: 1) Trebamo se pridržavati kulturološki prihvaćenih pokazatelja spola. Muškarci trebaju izgledati kao muškarci, a žene trebaju izgledati kao žene. Boga ne zanima, niti prihvaća „uniseks“. 2) Ne smijemo se buniti protiv kulture samo radi pobune, u ime neke vrste kršćanske „slobode“. Bitno je kako se predstavljamo. 3) Žene se trebaju dobrovoljno staviti pod autoritet muškog vodstva crkve. 4) Ne smijemo mijenjati uloge muškaraca i žena određene od Boga.

Naša današnja kultura ne koristi velove ili pokrivala za glavu kako bi pokazala podložnost autoritetu. Uloge muškaraca i žena nisu se promijenile, ali način na koji simboliziramo te uloge mijenja se s kulturom. Umjesto uspostavljanja legalističkih standarda duljine kose, moramo se sjetiti da je pravi problem stanje našeg srca, naš individualni odgovor na Božji autoritet, Njegov određeni poredak i naš izbor da hodimo podložni tom autoritetu. Muškarci i žene imaju različite, od Boga određene uloge, a djelomično tu razliku pokazuje njihova kosa. Muška kosa treba izgledati muževno. Ženska kosa treba izgledati ženstveno.EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o duljini kose? Moraju li muškarci imati kratku kosu, a žene dugu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries