settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu uvećati svoje duhovno razlučivanje?

Odgovor


Razlučivanje se definira kao „kvaliteta da se može dokučiti i razumjeti ono što je nejasno; čin opažanja nečega; moć da se vidi ono što prosječnom umu nije očito." Definicija također naglašava točnost, kao u „sposobnosti da se vidi istina". Duhovno razlučivanje je sposobnost razlikovanja istine od pogreške. Osnova je imati mudrost.

Argumenti i rasprave obuhvaćaju duhovnu istinu jer je nejasna. Isus je, govoreći svojim učenicima o farizejima, rekao: „Vama je dano spoznati tajne kraljevstva nebeskoga, a njima nije dano" (Matej 13,11). Sotona je „zaslijepio umove nevjerničke" (2. Korinćanima 4,4), stoga Bog mora rasvijetliti ljudski um kako bi nam omogućio razumijevanje istine. Nemoguće je postići mudrost bez Boga. On daje razlučivanje ili ga oduzima (Job 12,19-21).

Neki su duhovno razlučivanje pogrešno definirali kao Bogom danu svijest o zlim ili dobrim duhovnim prisutnostima – sposobnost prepoznavanja je li demon u prostoriji. Iako neki ljudi mogu posjedovati tu sposobnost, to nije biblijsko značenje razlučivanja. Duhovno razlučivanje na kraju ima veze s mudrošću i sposobnošću razlikovanja istine od pogreške.

Mudrost je personificirana u Izrekama 1 i opisana kao netko koga možemo „upoznati" (stihovi 20-33). Biblija kaže da je Isus Krist „mudrost od Boga" (1. Korinćanima 1,30). Stoga je mudrost, odnosno duhovno razlučivanje, nešto što dolazi od poznavanja Isusa Krista. Svjetovni način dobivanja mudrosti razlikuje se od Božjeg. Učeni od svijeta stječu znanje i primjenjuju razum na znanje za rješavanje problema, izgradnju zgrada i stvaranje filozofije. No Bog ne čini znanje o sebi dostupnim tim sredstvima. Prva Korinćanima 1,18-31 kaže da „mudrost mudrih" frustrira Boga koji daje mudrost „ludima" i „slabima" u odnosu s Isusom Kristom. Na taj se način „nijedno tijelo [ne može] pohvaliti pred njim" (stih 29). Učimo biti duhovno pronicljivi upoznajući ga.

Nije pogrešno posjedovati znanje ili imati obrazovanje, i nije pogrešno koristiti razum i logiku za rješavanje problema. Međutim, duhovno razlučivanje ne može se postići na taj način. Vjerniku se mora dati kroz objavu Isusa Krista, a zatim razvijati vježbanjem u pravednosti (Hebrejima 5,14) i molitvom (Filipljanima 1,9). Hebrejima 5,11-14 pokazuje kako se razvija duhovno razlučivanje. Autor govori onima koji su postali „lijeni za slušanje", što znači da su ispali iz prakse duhovnog razlučivanja. Autor Hebrejima kaže da svatko tko živi od „mlijeka" (umjesto od „tvrde hrane" koju zreli žele) neiskusan je u riječi pravednosti; međutim, zreli kršćanin ima „iskustvom izvježbana osjetila za razlučivanje i dobra i zla". Poanta prema ovom odlomku jest postati iskusni u Riječi Božjoj (kojom definiramo pravednost) i „vježbati" kroz stalnu praksu (kojom stječemo iskustvo).

Dakle, kako netko može uvećati duhovno razlučivanje? Prvo, prepoznajući da je Bog jedini koji može uvećati mudrost, moliti za nju (Jakovljeva 1,5; Filipljanima 1,9). Potom, spoznaja mudrosti za razlikovanje dobra od zla dolazi treniranjem i vježbanjem, uranjajući u Bibliju kako biste naučili istinu, a razmišljajući o Riječi učvrstili istinu.

Kad banka zaposli zaposlenika, osposobljen je za prepoznavanje krivotvorenih novčanica. Čovjek bi pomislio da bi najbolji način prepoznavanja krivotvorina bio proučavanje različitih krivotvorina. Problem je što se svakodnevno stvaraju nove krivotvorine. Najbolji način da prepoznate krivotvorenu novčanicu je blisko znanje o stvarnoj stvari. Proučivši autentične račune, bankovni blagajnici ne mogu biti prevareni kad naiđu na krivotvorinu. Poznavanje istinitog pomaže im prepoznati lažno.

Kršćani moraju učiniti isto da bi razvili duhovno razlučivanje. Moramo poznavati original toliko dobro da prepoznamo kad se pojavi lažnjak. Upoznavanjem Božje Riječi i pokoravajući se imat ćemo „iskustvom izvježbana osjetila za razlučivanje i dobra i zla" (Hebrejima 5,14). Znat ćemo Božji karakter i volju. Ovo je srž duhovnog razlučivanja – moći razlikovati glas svijeta od Božjeg glasa, imati osjećaj da je „nešto ispravno" ili „nešto pogrešno". Duhovno razlučivanje je obrana od iskušenja i omogućuje nam da „zaziremo oda zla, prianjamo uz dobro" (Rimljanima 12,9).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu uvećati svoje duhovno razlučivanje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries