settings icon
share icon
Pitanje

Što je duhovno putovanje?

Odgovor


Duhovno putovanje fraza je koju koriste mnoge različite religije u značenju prirodnog napretka osobe dok raste u razumijevanju Boga, svijeta i sebe. To je način života s namjerom da se sve dublje raste u spoznaji i mudrosti. Ali ono što se podrazumijeva pod duhovnim putovanjem prema sličnosti s Kristom uvelike se razlikuje od putovanja prema nekoj vrsti „duhovnosti" koja ne uključuje i nije utemeljena na Osobi i djelu Gospodina Isusa Krista.

Postoji nekoliko razlika između kršćanskog duhovnog putovanja i verzije New Age. New Ageri kažu da ponavljaju mantre po nekoliko sati dnevno. Biblija kaže da svakodnevno razgovaramo s Bogom kroz molitvu (1. Solunjanima 5,17). New Ageri vjeruju da ljudi mogu sami odabrati put na svom putovanju i da svi putovi vode do istog odredišta. Biblija kaže da postoji samo jedan put – Krist (Ivan 14,6). New Ageri vjeruju da će duhovno putovanje rezultirati skladom sa svemirom. Biblija uči da je svemir u ratu (Efežanima 6,12), a dio putovanja je borba za druge duše i naš vlastiti hod (1. Timoteju 6,12).

Druga je razlika u tome što Biblija zapravo govori o duhovnom putovanju i koracima kroz njega. Kršćanin započinje kao dijete (1. Korinćanima 13,11), i dalje gledajući svijet naivnim očima, još uvijek pod utjecajem tijela i u potrebi za osnovnom edukacijom o Bogu i njihovom položaju s Bogom (1. Korinćanima 3,1-2; 1. Petrova 2,2). A novim kršćanima se daje posao u crkvi koji odgovara njihovom položaju kao mladima u vjeri (1. Timoteju 3,6). Kako kršćani rastu u razumijevanju Boga i svijeta, sve više saznaju o tome kako postupati i kako se odnositi prema svijetu (Titu 2,5-8). Osoba koja nastavlja na svom duhovnom putovanju postaje primjer mlađem (Titu 2,3-4), a ponekad i vođa u crkvi (1. Timoteju 3).

Srž duhovnog putovanja jest razumijevanje da je to putovanje. Nitko od nas nije savršen. Jednom kad postanemo vjernici, od nas se ne očekuje trenutna duhovna zrelost. Umjesto toga, kršćanski je život proces koji uključuje i našu posvećenost (2. Korinćanima 7,1) i Božje djelo u nama (Filipljanima 1,6; 2,12-13). I to više ima veze s prilikama i namjerom nego s godinama (1. Timoteju 4,12).

Duhovno putovanje ispunjeno praznim pjevanjem samo će dovesti do praznog srca. Putovanje ispunjeno proučavanjem Biblije, poslušnošću onome što govori i vjerovanjem Bogu cjeloživotna je avantura koja će donijeti istinsko razumijevanje svijeta i duboku ljubav prema svom Stvoritelju.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je duhovno putovanje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries