settings icon
share icon
Pitanje

Što znači biti duhovno mrtav?

Odgovor


Biti duhovno mrtav znači biti odvojen od Boga. Kada je Adam sagriješio u Postanku 3,6, odveo je u smrt cijelo čovječanstvo. Božja zapovijed Adamu i Evi bila je da ne smiju jesti sa stabla spoznaje dobra i zla. Zapovijed je došla s upozorenjem da će neposlušnost rezultirati smrću: „I zapovjedi Gospod, Bog, čovjeku govoreći: 'Sa svakoga drveta u vrtu slobodno jedi, ali s drveta spoznaje dobra i zla da nisi jeo! Jer u dan kad s njega pojedeš, zasigurno ćeš umrijeti!'“ Izraz „zasigurno ćeš umrijeti“ može se doslovno prevesti „umrijet ćeš umirući“. To znači kontinuirano stanje smrti koje počinje duhovnom smrću, nastavlja se tijekom života kao postupna degradacija tijela, a kulminira fizičkom smrću. Neposredna duhovna smrt rezultirala je odvajanjem Adama od Boga. Njegov čin skrivanja od Boga (Postanak 3,8) pokazuje tu odvojenost, kao i njegov pokušaj da krivnju za grijeh prebaci na ženu (Postanak 3,12).

Nažalost, ova duhovna – i naposljetku fizička – smrt nije bila ograničena na Adama i Evu. Kao predstavnik čovječanstva, Adam je cijelo čovječanstvo odveo u grijeh. Pavao to jasno navodi u Rimljanima 5,12, kada govori da su grijeh i smrt ušli u svijet i prešli na sve ljude po Adamovom grijehu. Osim toga, Rimljanima 6,23 kaže da je plaća grijeha smrt; grešnici moraju umrijeti, jer nas grijeh odvaja od Boga. Naravno, svaka odvojenost od Izvora života za nas je smrt.

No, nasljedni grijeh nije jedini koji uzrokuje duhovnu smrt, već tome doprinosi naša vlastita grešnost. Efežanima 2 uči da smo prije spasenja „mrtvi“ u prijestupima i grijesima (1. stih). Ovo mora govoriti o duhovnoj smrti, jer smo prije spasenja još uvijek bili fizički „živi“. Dok smo bili u duhovno „mrtvom“ stanju, Bog nas je spasio (5. stih; vidi također Rimljanima 5,8). Kološanima 2,13 ponavlja tu istinu: „I vas, koji bijaste mrtvi u prijestupima…oživi zajedno s njime; oprosti vam sve prijestupe“ (VB).

Budući da smo mrtvi u grijehu, potpuno smo nesposobni vjerovati Bogu ili Njegovoj Riječi. Isus više puta tvrdi da smo bez Njega bespomoćni (Ivan 15,5) i da ne možemo doći k Njemu bez da nas Bog za to osposobi (Ivan 6,44). U Rimljanima 8, Pavao uči da se naš prirodan um ne može pokoriti Bogu, niti mu ugoditi (stihovi 7-8). U našem palom stanju, nesposobni smo čak i razumjeti ono što je od Boga (1. Korinćanima 2,14).

Božje djelo kojim nas je oživio od duhovne smrti naziva se obnova. Obnova se postiže samo po Duhu Svetom, kroz smrt i uskrsnuće Isusa Krista. Kada smo obnovljeni, oživjeli smo s Kristom (Efežanima 2,5) i obnovljeni po Duhu Svetome (Titu 3,5). To je kao da smo rođeni drugi put, kao što je Isus učio Nikodema u Ivanu 3,3. 7. Oživljeni u Bogu, nikada nećemo uistinu umrijeti – imamo vječni život. Isus je često govorio da vjerovati u Njega znači imati vječni život (Ivan 3,16. 36; 17,3).

Grijeh vodi u smrt. Jedini način da se ta smrt izbjegne jest da se dođe Isusu po vjeri, privučeni Duhom Svetim. Vjera u Krista vodi u duhovni život, i na kraju u vječni život.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači biti duhovno mrtav?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries