settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o duhovnom ratu?

Odgovor


Postoje dvije najveće pogreške koje se tiču duhovnog rata: prenaglašavanje i podcjenjivanje. Neki za svaki grijeh, za svaki sukob i za svaki problem okrivljuju demone koje je potrebno istjerati. Drugi potpuno zanemaruju duhovnu stvarnost, kao i činjenicu da nas Biblija upućuje da je naša borba protiv duhovnih sila. Za uspješno duhovno ratovanje najvažnije je pronaći biblijsku ravnotežu. Isus je ponekad izgonio demone iz ljudi, a ponekad bi ih liječio bez spominjanja demona. Apostol Pavao upućuje kršćane da se bore protiv grijeha u njima samima (Rimljanima 6) i da se bore protiv Zloga (Efežanima 6,10-18).

Efežanima 6,10-12 obznanjuje: „Ubuduće budite jaki u Gospodinu i njegovoj silnoj moći! Obucite se u bojnu opremu Božju da se mognete suprotstaviti đavolskim napadima! Jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv Poglavarstava, protiv Vlasti, protiv Vrhovnikâ ovoga mračnog svijeta: protiv zlih duhova koji borave u nebeskim prostorima.“ Ovaj tekst uči nas neke važne istine: (1) Jaki možemo biti samo u Gospodinovoj snazi, (2) samo nas Božje bojno oružje može zaštititi, (3) naša borba je protiv duhovnih sila u svijetu.

(1) Kao dobar primjer poslužit će nam arhanđeo Mihael u Judi 9. Mihael, koji je vjerojatno snažniji od svih Božjih anđela, nije ukorio Sotonu u vlastitoj sili, nego mu je rekao: „Neka bi ti Gospodin zapovjedio da ušutiš!“ U Otkrivenju 12,7-8 čitamo da će Mihael poraziti Sotonu. Ipak, kada je došlo do sukoba sa Sotonom, Mihael je ukorio Sotonu u Božje ime i s njegovom vlašću, a ne svojom vlastitom. Jedino kroz naš odnos s Isusom Kristom mi, kršćani, imamo bilo kakvu vlast nad Sotonom i njegovim demonima. Jedino u njegovo ime naš ukor ima ikakve moći.

(2) Efežanima 6,13-18 daje nam opis duhovne bojne opreme koju nam je Bog dao. Trebamo stajati čvrsto s (a) remenom istine, (b) oklopom pravednosti, (c) evanđeljem mira, (d) štitom vjere, (e) kacigom spasenja, (f) mačem Duha i (g) molitvom u Duhu. Što ovi dijelovi duhovne bojne opreme predstavljaju u našemu duhovnom ratu? Trebamo govoriti istinu protiv sotonskih laži. Trebamo se pouzdati u činjenicu da smo zbog Kristove žrtve za nas proglašeni pravednima. Trebamo naviještati evanđelje bez obzira na protivljenje s kojim se susrećemo. Ne smijemo se kolebati u vjeri, bez obzira koliko nas snažno napadaju. Naša krajnja obrana je sigurnost spasenja i činjenica da nam ga duhovne sile ne mogu oduzeti. Naše oružje za napad treba biti Božja riječ, a ne naša mišljenja i osjećaji. Trebamo slijediti Isusov primjer tako što ćemo imati na umu da su duhovne pobjede moguće samo kroz molitvu.

Isus je naš najveći primjer duhovnog ratovanja. Primijetite kako se Isus suočio s izravnim Sotoninim napadima: „Tada Duh odvede Isusa u pustinju da ga napastuje đavao. Postio je četrdeset dana i četrdeset noći i, na kraju, ogladnje. Tada mu pristupi napasnik i reče: 'Ako si zaista Sin Božji, naredi da ovo kamenje postane kruh.' Isus odvrati: 'Pisano je »Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih.«' Zatim ga đavao odvede u Sveti grad, postavi ga na vrh hrama i reče mu: 'Ako si zaista Sin Božji, baci se dolje, jer je pisano: »Naredit će svojim anđelima za tebe da te nose na rukama, da ne bi gdje nogom udario o kamen.«' Isus mu reče: 'Također je pisano: »Ne kušaj Gospodara, Boga svojega!«' Ponovno ga odvede đavao na goru vrlo visoku te mu pokaza sva kraljevstva ovoga svijeta i njihovu raskoš, pa mu reče: 'Sve ću ti ovo dati ako padneš ničice te mi se pokloniš.' Nato mu Isus reče: 'Odstupi, sotono, jer je pisano: »Gospodaru, Bogu svojemu, klanjaj se i njemu jedinom služi!«' Tada ga ostavi đavao, a pristupiše anđeli te su mu služili.“ (Matej 4,1-11) Najbolji način borbe protiv Sotone jest onaj koji nam je Isus pokazao: citirati Sveto pismo jer đavao ne može podnijeti mač Duha, Riječ živoga Boga.

Najbolji primjer kako ne ući u duhovni rat su sedam Skevinih sinova. „Neki Židovi, koji su naokolo obilazili i zaklinjali zle duhove, pokušaše nad opsjednutima zvati ime Isusovo ovim riječima: 'Zaklinjem vas Isusom koga Pavao navješćuje!' Bilo je sedam sinova nekoga Skeve, velikoga židovskog svećenika, koji su to činili. Ali im zli duh odvrati: 'Isusa poznajem, i znam tko je Pavao. A tko ste vi?' I opsjednuti nasrnu na njih, sve ih nadvlada i toliku silu iskali na njima da goli i izranjeni pobjegoše iz one kuće.“ (Djela 19,13-16) U čemu je bio problem? Sedam Skevinih sinova koristili su Isusovo ime, no to nije dovoljno. Sedam sinova Skeve nisu imali prisan odnos s Isusom, a zato su njihove riječi bile lišene svake sile ili autoriteta. Sedam sinova Skeve oslanjali su se na metodologiju. Nisu se pouzdavali u Isusa, a u svome duhovnom ratovanju nisu koristili ni Božju riječ. Zbog toga su primili ponižavajuće batine. Možemo učiti iz njihova lošeg primjera, te duhovan rat voditi onako kako nas uči Biblija.

Na kraju, što je važno za uspjeh u duhovnom ratovanju? Kao prvo, trebamo se oslanjati na Božju snagu, a ne na našu vlastitu. Drugo, korimo u Isusovo ime, a ne u naše vlastito. Treće, štitimo se uz pomoć cijele Božje bojne opreme. Četvrto, u rat odlazimo s mačem Duha – Božjom riječi. I na kraju, trebamo imati na umu da, premda vodimo duhovni rat protiv Sotone i njegovih demona, ne potječe svaki grijeh ili problem od demona kojega treba ukoriti. „Ali u svemu ovom sjajno pobjeđujemo po onome koji nas je ljubio“ (Rimljanima 8,37).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o duhovnom ratu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries