settings icon
share icon
Pitanje

Što je duhovni rast?

Odgovor


Duhovni rast je proces postajanja sve sličnijima Isusu Kristu. Kada uzvjerujemo u Isusa, Sveti Duh započinje proces našeg postajanja sve sličnijima Isusu, suobličavajući nas s njegovom slikom. Duhovni rast možda je najbolje opisan u 2. Petrovoj 1,3-8, gdje piše da nas je Bog svojom silom obdario “svime što je potrebno za život i pobožnost, pravom spoznajom onoga koji nas je pozvao vlastitom slavom i moći. Tim nas je obdario skupocjenim i najvećim obećanim dobrima, da po njima, umaknuvši pokvarenosti koja je zbog opake požude u svijetu, postanete dionici božanske naravi. Zbog toga uložite svu revnost da sa svojom vjerom spojite poštenje, s poštenjem znanje, sa znanjem uzdržljivost, s uzdržljivošću postojanost, s postojanošću pobožnost, s pobožnošću bratsku ljubav, s bratskom ljubavi ljubav uopće! Ako, naime, posjedujete ove kreposti te ako napredujete u njima, one ne dopuštaju da ostanete ni besposleni ni besplodni u pravoj spoznaji našega Gospodina Isusa Krista.“

U Galaćanima 5,19-23 nalazimo dva popisa. Galaćanima 5,19-21 navodi „djela tijela“. To su djela koja su obilježavala naše živote prije nego što smo se pouzdali u Krista za spasenje. Djela tijela su sva ona djela koja trebamo priznati, pokajati se za njih i, uz Božju pomoć, nadvladati ih. Kako budemo duhovno rasli, „djela tijela“ će se sve rjeđe očitovati u našemu životu. Drugi popis je „plod Duha“ (Galaćanima 5,22-23). Ovaj popis pokazuje što bi trebale biti značajke naših života sada kada smo iskusili spasenje u Isusu Kristu. Duhovni rast prepoznaje se po plodu Duha koji postaje sve vidljiviji u vjernikovu životu.

Kada se dogodi transformacija spasenja, duhovni rast počinje. Sveti Duh nastanjuje se u nama (Ivan 14,16-17). Nova smo stvorenja u Kristu (2. Korinćanima 5,17). Stara narav zamjenjuje se novom (Rimljanima 6-7). Duhovni rast je proces koji traje cijeli život, a događa se kada mi proučavamo i primjenjujemo Božju riječ (2. Timoteju 3,16-17) i živimo po Duhu (Galaćanima 5,16-26). Dok težimo za duhovnim rastom, možemo moliti Boga da nam dadne mudrosti u onim područjima u kojima on želi da duhovno rastemo. Možemo zamoliti Boga da nam pomogne povećati našu vjeru i spoznaju o njemu. Bog želi da duhovno rastemo. Bog nam je dao sve što je potrebno da doživimo duhovni rast. Uz pomoć Svetoga Duha, sve više možemo nadvladati grijeh i polako ali sigurno postajati sve sličniji našem Spasitelju, Gospodinu Isusu Kristu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je duhovni rast?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries