settings icon
share icon
Pitanje

Što mogu učiniti kad sam pod duhovnim napadom?

Odgovor


Prvo što moramo učiniti kada vjerujemo da smo možda pod duhovnim napadom jest utvrditi, najbolje što možemo, je li ono što doživljavamo uistinu duhovni napad demonskih sila ili jednostavno posljedica života u svijetu pod prokletstvom grijeha. Neki za svaki grijeh, svaki sukob i svaki problem krive demone za koje vjeruju da ih treba izbaciti. Apostol Pavao upućuje kršćane da ratuju protiv grijeha u sebi (Rimljanima 6) i da vode rat protiv zloga (Efežanima 6,10-18). Bez obzira na to jesmo li doista pod duhovnim napadom demonskih sila ili se samo borimo protiv zla u sebi i onoga što naseljava svijet, borbeni plan je isti.

Ključ borbenog plana nalazi se u Efežanima 6,10-18. Pavao započinje riječima da moramo biti jaki u Gospodinu i u Njegovoj moći, a ne u svojoj moći, što nije ravno đavlu i njegovim silama. Pavao nas potom potiče da odjenemo Božju opremu, što je jedini način da zauzmemo stav protiv duhovnih napada. Vlastitim snagama i moći nemamo šanse pobijediti „zle duhove po nebesima" (s. 12). Samo „puna Božja oprema" osposobit će nas da izdržimo duhovni napad. Možemo biti snažni samo u Gospodinovoj moći; Božja je oprema ta koja nas štiti, a naša je borba protiv duhovnih sila zla u svijetu.

Efežanima 6,13-18 daje opis duhovne opreme koju nam Bog daje, a dobra vijest je da su ta sredstva lako dostupna svima koji pripadaju Kristu. Moramo čvrsto stajati opasani istinom, zakopčati oklop pravednosti, obući na noge evanđelje mira, držati štit vjere, staviti kacigu spasenja i držati mač Duha, koji je Riječ Božja. Također nam je rečeno da se „svakovrsnom molitvom i prošnjom u svako doba molimo u Duhu" (Efežanima 6,18). Što ti dijelovi duhovnog oklopa predstavljaju u duhovnom ratovanju? Moramo govoriti istinu protiv Sotoninih laži. Moramo počivati u činjenici da smo proglašeni pravednicima zbog Kristove žrtve za nas. Moramo naviještati evanđelje bez obzira koliki otpor primali. Ne smijemo se pokolebati u svojoj vjeri, bez obzira koliko nas žestoko napadali. Naša konačna obrana je sigurnost koju imamo za svoje spasenje, sigurnost koju nikakva duhovna sila ne može oduzeti. Naše napadačko oružje je Riječ Božja, a ne naša vlastita mišljenja i osjećaji. Napokon, trebamo slijediti Isusov primjer u prepoznavanju da su neke duhovne pobjede moguće samo molitvom.

Isus je naš krajnji primjer kada je riječ o obrani od duhovnih napada. Promotrite kako je Isus podnosio izravne napade Sotone kad ga je kušao u pustinji (Matej 4,1-11). Na svaku je kušnju odgovarao na isti način – riječima „pisano je" i citatom iz Svetog pisma. Isus je znao da je Riječ živoga Boga najsnažnije oružje protiv đavolje kušnje. Ako je sam Isus upotrebljavao Riječ za suprotstavljanje đavlu, usudimo li se upotrijebiti išta manje?

Krajnji primjer kako se ne upustiti u duhovno ratovanje su sedam sinova Skeve, židovskog svećenika, koji su obilazili istjerujući zle duhove pokušavajući zazivati ime Gospodina Isusa nad onima koji su bili opsjednuti demonima. Jednog dana zli duh im je odgovorio: „'Isusa poznajem i Pavla znam, a tko ste vi?' I čovjek u kojemu bijaše zli duh nasrnu na njih, nadvlada ih i nadjača ih, tako da goli i izranjeni pobjegoše iz one kuće" (Djela apostolska 19,15-16). Sedam sinova Skeve koristilo je Isusovo ime, ali budući da nisu imali odnos s Isusom, njihove su riječi bile lišene bilo kakve moći ili autoriteta. Nisu se oslanjali na Isusa kao svog Gospodara i Spasitelja i nisu koristili Božju Riječ u svom duhovnom ratovanju. Kao rezultat toga bili su ponižavajuće premlaćeni. Učimo na njihovom lošem primjeru i vodimo duhovni rat onako kako Biblija nalaže.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što mogu učiniti kad sam pod duhovnim napadom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries