settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu znati koji duhovni dar imam?

Odgovor


Nema čarobne formule ili duhovna ispita koji bi nam mogao točno reći koje duhovne darove imamo. Sveti Duh darove raspodjeljuje po vlastitu nahođenju (1. Korinćanima 12,7-11). U isto vrijeme, Bog ne želi da budemo u neznanju u pogledu načina na koje želi da mu služimo. Problem je u tome što veoma lako postanemo toliko zaokupljeni duhovnim darovima, da Bogu želimo služiti samo u onome području u kojemu smatramo da imamo duhovni dar. Međutim, duhovni darovi ne djeluju na taj način. Bog nas poziva da mu poslušno služimo. On će nas osposobiti sa svakim darom ili darovima koji su nam potrebni kako bismo postigli zadaću ili zadaće na koje nas je pozvao.

Naše duhovne darove možemo saznati na razne načne. Premda se ne bismo trebali na njih puno osloniti, duhovni ispiti ili spiskovi mogu nam pomoći da prepoznamo naše duhovne darove. Potvrda od drugih također može baciti dodatno svjetlo na našu duhovnu nadarenost. Drugi ljudi koji nas promatraju kako služimo Gospodinu često mogu prepoznati duhovni dar u upotrebi koji mi možda uzimamo zdravo za gotovo ili ga jednostavno ne prepoznajemo. Jednako važna je molitva. Jedna osoba koja točno zna koje duhovne darove imamo jest ona koja ih daje – Sveti Duh. Možemo zamoliti Boga da nam pokaže naše duhovne darove, kako bismo ih bolje koristili za njegovu slavu.

Istina je, Bog poziva neke da budu učitelji i daje im dar učenja. Bog poziva neke da budu sluge i blagoslivlja ih darom pomaganja. Međutim, točno poznavanje našeg duhovnog dara ne daje nam izgovor da ne služimo Bogu u drugim područjima koja se ne tiču naše nadarenosti. Je li korisno znati koji duhovni dar (darove) nam je Bog dao? Naravno da jest. Je li pogrešno toliko se usredotočiti na duhovne darove da propustimo priliku služiti Bogu? Jest! Ako smo spremni da nas Bog upotrijebi, on će nas osposobiti potrebnim duhovnim darom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu znati koji duhovni dar imam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries