settings icon
share icon
Pitanje

Duhovne utvrde – koje je biblijsko gledište?

Odgovor


Riječ utvrde nalazi se samo na jednom mjestu u Novom zavjetu. Pavao ju je koristio metaforički u opisu duhovne borbe kršćana: „Jer ako i hodimo u tijelu, ne vojujemo po tijelu. Ta oružje našega vojevanja nije tjelesno, nego u Bogu moćno za rušenje utvrda“ (2. Korinćanima 10,3-4 VB). Ovaj odlomak otkriva sljedeće činjenice o našem ratovanju:

1) Naša borba nije planirana u skladu s načinom na koji se bori ovaj svijet; zemaljske taktike nisu naša briga.

2) Naše oružje nije fizičko, jer naše je ratovanje duhovne prirode. Umjesto topova i tenkova, naše oružje je „sva bojna oprema Božja“ i sastoji se od sljedećeg: „Opašite bokove svoje istinom i obucite oklop pravednosti i obujte noge spremnošću za evanđelje mira. Povrh svega, uzmite štit vjere kojim ćete moći ugasiti sve goruće strijele Zloga. Uzmite i kacigu spasenja i mač Duha, to jest riječ Božju“ (Efežanima 6,14-17 VB).

3) Naša snaga dolazi samo od Boga.

4) Božji plan je rušenje duhovnih utvrda.

Što su te „utvrde“ ili „tvrđave“ s kojima se suočavamo? Već u sljedećem stihu, Pavao tumači metaforu: „Obaramo mudrolije i svaku uznositost koja se podiže protiv spoznaje Boga i zarobljujemo svaki um na poslušnost Kristu“ (2. Korinćanima 10,5 VB). „Mudrolije“ su filozofije, rasuđivanja i spletke svijeta. „Uznositost“ ima veze s ponosom, čovjekom u središtu i samouvjerenošću.

Ovo je slika: kršćanin, koji nosi svoju duhovnu opremu i svoje duhovno oružje, krenuo je „osvajati“ svijet za Krista, ali ubrzo nailazi na prepreke. Neprijatelj je podigao čvrsto utvrđene trupe da se suprotstavi Istini i osujeti Božji plan otkupljenja. Tu je utvrda ljudskog rasuđivanja, ojačana s mnogo suptilnih argumenata i izlikom logike. Tu je tvrđava strasti, s plamtećim prozorima koji se brane požudom, užitkom i pohlepom. A na vrhu je ponos, u kojem ljudsko srce stoluje i uživa u mislima vlastite izvrsnosti i dostatnosti.

Neprijatelj je čvrsto ukorijenjen; ove utvrde se čuvaju tisućama godina, predstavljajući veliki zid otpora Istini. Ipak, ništa od toga ne zadržava kršćanskog ratnika. Koristeći oružje po Božjem izboru, on napada utvrde, a čudesnom Kristovom snagom, zidovi se probijaju, a bedemi grijeha i pogrešaka ruše. Pobjedonosni kršćanin ulazi u ruševine i zarobljava svaku lažnu teoriju i svaku ljudsku filozofiju koja je nekoć ponosno isticala svoju neovisnost od Boga.

Ako vam ovo uvelike zvuči poput Jošue koji vodi bitku oko Jerihona, u pravu ste. Ta priča (Jošua 6) predivna je ilustracija duhovne istine!

Dijeljenje evanđelja nije jedini put kada viđamo otpor. S demonskim utvrdama također se možemo suočavati u našim životima, našim obiteljima, pa čak i u našim crkvama. Svatko tko se borio s ovisnošću, ponosom ili „mladenačkim požudama“ zna da su grijeh, nedostatak vjere i svjetovni pogled na život zaista „utvrde“.

Gospodin gradi svoju Crkvu, a „vrata paklena neće je nadvladati“ (Matej 16,18). Ono što trebamo su kršćanski vojnici, potpuno predani volji Gospodina nad vojskama, koji će koristiti duhovno oružje koje On pruža. „Neki se uzdaju u bojna kola, a neki u konje; a mi ćemo se spomenuti imena GOSPODA, Boga našega“ (Psalam 20,7 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Duhovne utvrde – koje je biblijsko gledište?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries