settings icon
share icon
Pitanje

Što je duhovna zrelost?

Odgovor


Duhovna zrelost postiže se postajanjem sve više nalik Isusu Kristu. Nakon spasenja svaki kršćanin započinje proces duhovnog rasta s namjerom da postane duhovno zreo. Prema apostolu Pavlu, to je trajni proces koji nikada neće završiti u ovom životu. U Filipljanima 3,12-14, govoreći o potpunom poznavanju Krista, čitateljima kaže: „Ne kao da sam već polučio ili čak postigao savršenstvo, nego težim ne bih li ga dohvatio, jer je i mene dohvatio Krist Isus. Braćo, ja za sebe ne mislim da sam ga već dohvatio. Jedno samo: zaboravljam što je za mnom, a sežem se za onim što je preda mnom. Prema cilju težim, k nagradi višnjega poziva Božjeg u Kristu Isusu." Poput Pavla, neprestano moramo sezati ka dubljem poznavanju Boga u Kristu.

Kršćanska zrelost zahtijeva radikalnu promjenu svojih prioriteta, promjenu iz ugađanja sebi u ugađanje Bogu i učenje kako biti poslušan Bogu. Ključ zrelosti je dosljednost, ustrajnost u činjenju onoga za što znamo da će nas približiti Bogu. Te se prakse nazivaju duhovnim disciplinama i uključuju stvari kao što su čitanje/proučavanje Biblije, molitvu, zajedništvo, služenje i skrbništvo. Koliko god nam bilo teško raditi na svemu tome, ipak ništa od toga nije moguće bez omogućavanja Duha Svetoga u nama. Galaćanima 5,16 nam kaže da trebamo „hodati u Duhu". Grčka riječ koja se ovdje koristi za „hodanje" zapravo znači „hodati sa ciljem". Kasnije u istom poglavlju, Pavao nam opet govori da trebamo „hodati u Duhu". Riječ prevedena kao „hodanje" ovdje znači ići „korak po korak". To je učenje kako hodati po uputama drugoga – Duha Svetoga. Ispunjenje Duhom znači da hodamo pod kontrolom Duha. Kako se sve više podlažemo kontroli Duha, vidjet ćemo i rast ploda Duha u našem životu (Galaćanima 5,22-23). To je karakteristično za duhovnu zrelost.

Kad postanemo kršćani, dobivamo sve što nam treba za duhovnu zrelost. Petar nam govori da nam je „[Božja] božanska sila podarila sve što je potrebno za život i pobožnost spoznajom Onoga koji nas pozva na slavu i krjepost" (2. Petrova 1,3). Sam Bog je naš izvor i sav rast dolazi milošću po Njemu, ali mi smo odgovorni za odluku na poslušnost. Petar nam opet pomaže na ovom području: „I zbog toga svom gorljivošću prionite: vjerom svojom namaknite krjepost, a krjepošću znanje, a znanjem uzdržljivost, a uzdržljivošću postojanost, a postojanošću pobožnost, a pobožnošću bratoljublje, a bratoljubljem ljubav. Ako je naime to u vama i množi se, ne ostavlja vas ni besposlenima ni besplodnima za spoznaju Gospodina našega Isusa Krista" (2. Petrova 1,5-8). Učinkovitost i plodonosnost u poznavanju Gospodina Isusa bit je duhovne zrelosti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je duhovna zrelost?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries