settings icon
share icon
Pitanje

Što je duhovna smrt?

Odgovor


Smrt je odvajanje. Fizička smrt je odvajanje duše od tijela. Duhovna smrt, koja je od većeg značaja, odvajanje je duše od Boga. U Postanku 2,17, Bog kaže Adamu da će onog dana kada bude jeo od zabranjenog ploda „zasigurno umrijeti“. Adam jest pao, ali njegova fizička smrt nije nastupila odmah; Bog je sigurno imao na umu drugu vrstu smrti – duhovnu smrt. Ovo odvajanje od Boga upravo je ono što vidimo u Postanku 3,8. Kad su Adam i Eva čuli glas Gospodnji, „sakriše se od prisutnosti GOSPODINA Boga“. Zajedništvo je prekinuto. Bili su duhovno mrtvi.

Čovjek bez Krista duhovno je mrtav. Pavao to opisuje kao „otuđeni od Božjega života“ u Efežanima 4,18. (Biti odvojen od života isto je što i biti mrtav.) Prirodni čovjek, poput Adama koji se skriva u vrtu, izoliran je od Boga. Kada se nanovo rodimo, duhovna smrt se poništava. Prije spasenja mrtvi smo (duhovno), ali Isus nam daje život. „I vas je oživio, koji ste bili mrtvi u prijestupima i grijesima“ (Efežanima 2,1). „I vas, koji bijaste mrtvi u svojim grijesima i neobrezanosti svoga tijela, oživio je on zajedno s njim, milostivo vam oprostivši sve prijestupe“ (Kološanima 2,13).

Za ilustraciju razmislite o Isusovom uskrsavanju Lazara u Ivanu 11. Fizički mrtav Lazar nije mogao učiniti ništa za sebe. Nije reagirao na bilo koji podražaj, nesvjestan života oko sebe, izvan svake pomoći ili nade – osim pomoći Krista koji je „uskrsnuće i život“ (Ivan 11,25). Na Kristov poziv Lazar je bio ispunjen životom i u skladu s tim odgovorio. Na isti način, i mi smo bili duhovno mrtvi, nesposobni spasiti se, nemoćni percipirati Božji život – sve dok nas Isus nije pozvao k sebi. On nas je „oživio“; „ne po djelima pravednosti koja smo mi učinili, nego po svojoj milosti“ (Titu 3,5).

Knjiga Otkrivenja govori o „drugoj smrti“, što je konačno (i vječno) odvajanje od Boga. Jedino oni koji nikada nisu doživjeli novi život u Kristu imat će udio u drugoj smrti (Otkrivenje 2,11; 20,6, 14; 21,8).EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je duhovna smrt?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries