settings icon
share icon
Pitanje

Što je pokret duhovne formacije?

Odgovor


Pokret duhovne formacije danas je vrlo popularan. Međutim, na mnogo se načina udaljava od istine Božje Riječi u smjeru mističnog oblika kršćanstva, a u određenoj se mjeri infiltrirao u gotovo sve evanđeoske denominacije. Ova ideja duhovne formacije temelji se na pretpostavci da ako provodimo određene prakse, možemo postati više nalik Isusu. Zagovornici duhovne formacije pogrešno uče da svatko može prakticirati ove mistične rituale i pronaći u sebi Boga.

Pristalice trenutnog pokreta duhovne formacije obično vjeruju da duhovne discipline preobražavaju tragaoca ulaskom u izmijenjeno stanje svijesti. Pokret duhovne formacije karakteriziraju kontemplativna molitva, kontemplativna duhovnost i kršćanski misticizam.

Prava biblijska duhovna formacija, odnosno duhovna preobrazba, započinje razumijevanjem da smo grešnici koji žive odvojeno od Boga. Naše su sposobnosti oštećene grijehom, tako da ne možemo ugoditi Bogu. Prava duhovna preobrazba nastaje kada se predamo Bogu koji nas može preobraziti pod vodstvom i silom Duha Svetoga. Najmanje polovica svake novozavjetne poslanice usmjerena je na to kako živjeti na način koji ugađa Bogu – kroz poslušnost i podložnost Duhu Svetome u svemu. Biblija nas naziva otkupljenima, spašenima, svecima, ovcama, vojnicima i slugama, ali nas također uči da jedino silom Duha možemo ispuniti značenje tih naziva.

Sljedeći stihovi ukazuju na razne aspekte duhovne formacije, Božje djelo u životu vjernika:

„Jer koje predvidje, te i predodredi da budu suobličeni liku Sina njegova te da on bude prvorođenac među mnogom braćom“ (Rimljanima 8,29 VB). Ovdje je cilj preobrazbe: da možemo biti poput Krista.

„A mi svi koji otkrivenim licem slavu Gospodnju kao u zrcalu gledamo, u isti se lik preobražavamo iz slave u slavu, kao od Gospodnjega Duha“ (2. Korinćanima 3,18 VB). To je dio odlomka koji uči da se mijenjamo na sliku Krista ne tako što slijedimo pravila i zakone, već vodstvo Duha po vjeri.

„Jer i mi nekoć bijasmo nerazumni, nepokorni, zabludjeli, robujući različitim požudama i užitcima, živeći u zloći i zavisti, odurni, mrzismo jedni druge. Ali kad se pojavila dobrostivost i čovjekoljublje Spasitelja našega, Boga, on nas spasi, ne po djelima koja mi u pravednosti učinismo, nego po svojemu milosrđu — kupelji ponovnog rođenja i obnove po Duhu Svetome, kojega izobilno izli na nas po Isusu Kristu, Spasitelju našemu, da opravdani njegovom milošću, po nadi, budemo baštinici života vječnoga“ (Titu 3,3-7 VB).

Ovdje nas Pavao podsjeća na naš život prije i poslije. Odgovorili smo na „dobrostivost i čovjekoljublje“ koju nam je Bog pokazao kroz Kristovu smrt za naše grijehe. Pokajali smo se za svoje grijehe i sada odgovaramo na stalni poticaj i silu Duha da kao djeca Božja živimo drugačije. Kao posljedica toga, preobražavamo se po „kupelji ponovnog rođenja i obnove po Duhu Svetome“ (s. 5). To je, dakle, prava duhovna formacija – reformiranje našeg duha od strane Njegovog Duha na Kristovu sliku.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je pokret duhovne formacije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries