settings icon
share icon
Pitanje

Moramo li biti svjesni duhovne borbe koja se odvija oko nas?

Odgovor


Ključno je da svaki kršćanin shvati da je u duhovnoj borbi. To se nikako ne može izbjeći. Svijest o duhovnoj borbi oko nas vrlo je važna. Ne samo svjesnost, već budnost, spremnost, hrabrost i pravo naoružanje presudni su elementi sudjelovanja u duhovnom ratovanju.

Prema riječima Pavla u 2. Korinćanima 10,3-5: „Jer ako i hodimo u tijelu, ne vojujemo po tijelu. Ta oružje našega vojevanja nije tjelesno, nego u Bogu moćno za rušenje utvrda. Obaramo mudrolije i svaku uznositost koja se podiže protiv spoznaje Boga i zarobljujemo svaki um na poslušnost Kristu." Jasno je da je „naš rat" kao kršćana duhovan. Ne vodimo fizičku ili ljudsku borbu. Na duhovnoj razini – njezini neprijatelji, prerogativi, utvrde i oružje sve su duhovni. Ako se pokušamo ljudskim oružjem boriti protiv duhovnog, nećemo uspjeti i neprijatelj će pobijediti.

Važno je napomenuti da Pavao ovdje ne govori o borbi s demonima. Kad su Isus i apostoli istjerivali demone, zajedno s ostalim znakovima i čudima koja su demonstrirali, prije svega je trebalo dokazati autoritet onoga izrečenoga. U to je vrijeme bilo važno da Bog apostolima pruži snažan „dokaz" da su zaista od Boga i da su Njegovi glasnogovornici. Točnost Svetog pisma ovisi o autoritetu apostola, pa je Bog apostolima dao svoju moć da potvrde svoja učenja. Poanta je cijelo vrijeme bila pokazati da je konačni autoritet – i naše konačno duhovno oružje – Sveto pismo. Vrsta duhovne borbe u koju se uključuje svaki kršćanin prvenstveno je borba uma i srca.

Duhovna borba prilično je osobna za svakog kršćanina. Đavao je poput „ričućeg lava" koji traži da proždere, a mi moramo ostati budni u odnosu na njega (1. Petrova 5,8). Neprijatelj naše duše ima „goruće strijele" koje može ugasiti samo štit vjere dok njime rukuje vjernik opremljen punom Božjom opremom (vidi Efežanima 6,10-17). Isus nam je rekao da „bdijemo i molimo" da ne padnemo u napast (Marko 14,38).

Prema 2. Korinćanima 10,4-5, na ovom svijetu postoje duhovne utvrde, nastale od „mudrolija" i „uznositosti". Riječ „mudrolije" na grčkom je logismos. A znači „ideje, koncepti, razmišljanja, filozofije". Ljudi ovoga svijeta grade ove logismose kako bi se zaštitili od istine Božje. Nažalost, ove utvrde često postaju zatvori i na kraju grobnice. Kao kršćani imamo poziv da slamamo ove utvrde i spašavamo stanovnike. To je opasan i težak posao, ali uvijek imamo na raspolaganju božanski arsenal. Nažalost, jedan od najboljih neprijateljskih trikova je navođenje da se borimo s ljudskim oružjem, a ne božanskim.

U borbi protiv svjetovnih filozofija, ljudska pamet i oružje nisu od koristi. Marketinške tehnike, kontra-filozofije, uvjerljive riječi ljudske mudrosti (1. Korinćanima 2,4), racionalizam, organizacija, vještina, zabava, mistika, bolje osvjetljenje, bolja glazba – sve su to ljudska oružja. Ništa od svega toga neće pobijediti u duhovnom ratu. Jedino što je učinkovito – jedino napadačko oružje koje posjedujemo – je Mač Duha, koji je Riječ Božja (Efežanima 6,17). Ovaj nam mač daje mnoge slobode kao vojnicima u ovoj duhovnoj borbi. Oslobođeni smo straha znajući da se Bog bori za nas (Jošua 1,7-9) i da nas neće napustiti. Oslobođeni smo krivnje znajući da nismo odgovorni za duše onih koji odbacuju Božju poruku nakon što smo im je navijestili (Marko 6,11). Oslobođeni smo očaja znajući da su, ako nas progone i mrze, prvo progonili i mrzili Krista (Ivan 15,18) i da će naše borbene rane na nebu biti bogato i s ljubavlju njegovane (Matej 5,10).

Sve ove slobode dolaze od korištenja moćnog oružja Boga – Njegove Riječi. Ako se ljudskim oružjem borimo protiv iskušenja zlih, doživjet ćemo neuspjehe i razočaranje. Suprotno tome, Božje pobjede pune su nade. „Pristupajmo s istinitim srcem u punini vjere, srdaca škropljenjem očišćenih od zle savjesti i tijela oprana čistom vodom. Držimo se nepokolebljivo nade koju ispovijedamo — jer vjeran je Onaj koji je obećao" (Hebrejima 10,22-23). Srca su onih koji čuju i prihvate istinsku, potpunu poruku evanđelja kakvu su dali apostoli, „očišćena škropljenjem" i „oprana čistom vodom". Koja je to voda? Riječ Božja je ta koja nas jača dok se borimo (Efežanima 5,26; Ivan 7,38).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Moramo li biti svjesni duhovne borbe koja se odvija oko nas?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries