settings icon
share icon
Pitanje

Tko su bili duhovi u tamnici?

Odgovor


„Duhovi u tamnici" spominju se u kontekstu onoga što je Isus činio u vremenu između Njegove smrti i uskrsnuća. Prva Petrova 3,18-20 kaže: „Jer je i Krist jednom za grijehe pretrpio, pravedan za nepravedne, da nas privede Bogu; usmrćen u tijelu, ali oživljen u Duhu. U njemu ode i propovjedi i duhovima u tamnici, koji nekoć bijahu neposlušni kad ih ono jednom Božja strpljivost iščekivaše u dane Noine dok se gradila korablja, u kojoj nekolicina, to jest osam duša, bȋ spašeno vodom." Zapazite da je Isusovo tijelo bilo mrtvo i čekalo uskrsnuće, ali bio je duhovno živ za vrijeme dok je Njegovo tijelo bilo u grobu. Kao pozadinu, pročitajte naš članak na temu „Gdje je Isus bio tri dana između smrti i uskrsnuća?".

Sigurno znamo tri stvari o duhovima spomenutim u 1. Petrovoj 3,19. Oni su bestjelesni, zatočeni, njihov grijeh počinjen je prije Potopa. Stih također ukazuje na to da je Isus posjetio mjesto njihovog zatočeništva kako bi im najavio vijest. Tko su točno ti duhovi predmet je nekih nagađanja godinama.

Zauzimamo mišljenje da su duhovi u tamnici pali anđeli ili demoni. Duhovi u tamnici ne mogu biti sveti anđeli, jer nisu sagriješili i nisu zatvoreni. Jasno je da nisu svi demoni zatvoreni, jer Novi zavjet daje mnogo primjera demonske aktivnosti na zemlji. Dakle, duhovi u tamnici moraju biti odabrana skupina demona koji su, za razliku od svojih demonskih saveznika, zatočeni.

Što bi mogao biti razlog da su neki, ali ne svi, demoni zatočeni? Judina 1,6 daje nam važnu indiciju: „I anđele, koji nisu očuvali svoje prvotnosti, nego su ostavili svoje prebivalište, sačuvao je pod tamom u vječnim okovima za sud velikoga dana." Tu su neki pali anđeli koji su počinili neki strašan zločin; Judina 1,6 ne daje pojedinosti, ali grijeh demona bio je povezan s tim kako „nisu očuvali svoje prvotnosti, nego su ostavili svoje prebivalište." Otkrivenje 9,1-12. 14-15 i 2. Petrova 2,4 također govore o grupi zlih anđela koji su trenutno vezani.

Grijeh koji su počinili duhovi u tamnici mogao bi biti onaj u Postanku 6,1-4, gdje se bilježi da su se „sinovi Božji" parili s „kćerima ljudskim" i rađale rasu divova, nefila. Ako su „sinovi Božji" bili pali anđeli, tada je grijeh iz Postanka 6 uključivao anđele koji su napustili mjesto gdje su pripadali u činu neposlušnosti prije Potopa – i to odgovara onome što apostol spominje u 1. Petrovoj 3,19. Moguće da je Bog zatočio demone koji su živjeli u zajednici s ljudskim ženama kako bi ih spriječio da ponove isti grijeh i obeshrabri druge demone da pokušaju isto.

Prema 1. Petrovoj 3,19, Isus je „propovijedao" ovim duhovima u tamnici. Grčka riječ prevedena „propovijedati" znači „javno navijestiti" ili „objaviti". Ako su duhovi demoni, onda Petar kaže da je Isus otišao u Bezdan i navijestio svoju pobjedu palim anđelima koji su tamo zatočeni. Oni su izgubili, a On je pobijedio. Križ pobjeđuje nad svim zlom (vidi Kološanima 2,15).

Drugo gledište identiteta duhova u tamnici jest da su to ljudski duhovi onih koji su propali u Potopu Noinog doba. Što se tiče Krista koji im propovijeda, postoje dva tumačenja: 1) Krist im je propovijedao figurativno, u i po Noi, dok su bili u tijelu; i 2) Krist im je propovijedao doslovno između svoje smrti i uskrsnuća. U oba se tumačenja duhove naziva tako jer su bili u duhovnom stanju kad je Petar pisao; više nisu bili u tijelu, nego su živjeli u Podzemlju.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko su bili duhovi u tamnici?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries