settings icon
share icon
Pitanje

Što je dualizam??

Odgovor


U teologiji, koncept dualizma pretpostavlja da postoje dva odvojena entiteta – dobro i zlo – koja su jednako snažna. U „kršćanskom“ dualizmu, Bog predstavlja dobri entitet, a Sotona predstavlja zli entitet.

Međutim, premda Sotona ima neku moć, istina je da nije jednak Bogu Svemogućemu, jer ga je Bog stvorio kao anđela prije no što se pobunio (Izaija 14:12-15; Ezekiel 28:13-17). Kao što Pismo veli: „Vi ste, dječice, od Boga i vi ste ih pobijedili, jer je veći onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu” (1. Ivanova 4:4). Prema Svetome pismu, nema dualizma, ne postoje dvije suprotne sile jednake moći koje se nazivaju dobro i zlo. Dobro, koje predstavlja Svemogući Bog, najmoćnija je sila u svemiru, i tome nema iznimke. Zlo, koje predstavlja Sotona, manja je sila koja se ne može mjeriti sa zlom. Zlo će se uvijek poraziti u bilo kojoj borbi s dobrim, jer je Svesilni Bog, bit dobra, svemoguć, dok zlo koje predstavlja Sotona nije.

Kada god neka doktrina opisuje dobro i zlo kao dvije jednako moćne suprotstavljene strane, ta doktrina se suprotstavlja biblijskom stajalištu prema kojemu je dobro, koje predstavlja Svesilni Bog, dominantna sila u svemiru. Budući da Sotona nije, i nikada neće biti jednak Bogu, bilo koja doktrina koja kaže da jest može se obilježiti kao lažna doktrina. Činjenica da je Sotona bio izbačen iz neba jer se htio uzdignuti iznad Boga ne znači da je odustao od pokušavanja da bude jednak ili moćniji od Boga, što dokazuju osnovne točke „dualizma” koje su nastale većim dijelom kroz filozofsku granu ljudske mudrosti.

Ni u jednom kutku svemira ne može postojati dualizam. Samo je jedna sila koja je glavna, a ta je sila Bog Svemogući kako nam je objavljen u Bibliji. U skladu s biblijskim dokazima, samo je jedna sila koja je svemoguća, a ne dvije. Prema tome, bilo koji nauk dualizma koji tvrdi da postoje dvije jednake sile koje se suprotstavljaju jedna drugoj (dobro i zlo) lažan je nauk.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je dualizam??
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries