settings icon
share icon
Pitanje

Kaže li Biblija nešto o uspjehu drugog braka?

Odgovor


Abraham je jedina osoba u Bibliji koja se specifično opisuje da se ponovno vjenčala nakon smrti supružnika (Postanak 25,1), ali Biblija nigdje ne opisuje kakav je bio Abrahamov drugi brak. Biblija nigdje izričito ne opisuje osobu koja se ponovno udala nakon razvoda. No, bilo da je drugi brak posljedica svršetka prethodnog braka razvodom ili smrću supružnika, postoje biblijska načela koja su definitivno primjenjiva na uspjeh drugog braka.

Bez obzira radi li se o prvom, drugom ili trećem braku, muževi moraju požrtvovno voljeti svoje žene (Efežanima 5,25), a žene se milostivo pokoravati svojim muževima (Efežanima 5,22). Muž i njegova žena trebaju smatrati brak trajnim i nerazdvojnim, osim u slučaju smrti (Matej 19,6). Muževi i žene trebaju se voljeti, opraštati jedno drugome i nastojati se poštovati i razumjeti (Efežanima 5,33; 1. Petrova 3,7).

Drugi brakovi često rezultiraju izmiješanim obiteljima, a to samo po sebi može stvoriti puno stresa. Princip odlaska i razdvajanja od presudne je važnosti. Brak treba imati prioritet nad svim drugim obiteljskim vezama, jer su samo dvije osobe jedno tijelo. Sukobi koji se često pojavljuju u spojenoj obitelji moraju se rješavati jedinstveno.

Vrlo je važno da muževi i žene u drugim brakovima ne uspoređuju svoje nove supružnike sa svojim prethodnim supružnicima. To ne vodi ničemu osim gorčini, ljubomori i nerealnim očekivanjima. Novi supružnik nije ista osoba kao prethodni supružnik i to se ne bi trebalo očekivati. Bez obzira je li prethodni brak bio predivan ili grozan, osjećaji i boli ne bi se trebali prenositi na drugi brak.

Iznad svega, ključ uspjeha drugog braka je predavanje braka Bogu i oslanjanje na Njega za potrebnu milost i snagu. Brak je namijenjen ilustraciji Krista i crkve (Efežanima 5,29-32). Samo kroz Krista brak može biti sve ono što Bog želi. Također, u svakom braku, kad se pojave poteškoće, parovi bi trebali tražiti mudar savjet od pastora i/ili kršćanskog savjetnika (Izreke 15,22). Razumijevanje onoga što Bog govori o braku i podlaganje braka Njemu ključ je uspjeha svakog braka.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kaže li Biblija nešto o uspjehu drugog braka?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries