settings icon
share icon
Pitanje

Koji su biblijski principi za čvrsto donošenje odluka?

Odgovor


Čvrsto donošenje odluka započinje razlučivanjem Božje volje. Bog uživa u otkrivanju svoje volje onima koji su željni slijediti Njegove propise (Psalam 33,18; 35,27; 147,11). Naš stav prema donošenju odluka treba biti onakav samoga Isusa koji je ustvrdio: „Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude" (Luka 22,42; Matej 6,10).

Bog nam otkriva svoju volju prvenstveno na dva načina. Prvo, po svome Duhu: „No kada dođe on, Duh istine, upućivat će vas u svu istinu, jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što god čuje i objavljivati vam ono što dolazi" (Ivan 16,13; vidi također 1. Ivanova 2,20. 27). I drugo, Bog otkriva svoju volju kroz svoju Riječ: „Tvoja je riječ nozi mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi" (Psalam 119,105; vidi također Psalam 19,7-9; 2. Petrova 1,19).

Proces odlučivanja uključuje donošenje suda o stavu ili radnji. Odluke su čin volje, a na njih uvijek utječu um, emocije ili oboje. Odluke koje donosimo zapravo odražavaju želje našeg srca (Psalam 119,30). Stoga je ključno pitanje prije donošenja odluke: „Hoću li udovoljiti sebi ili odlučujem ugoditi Gospodinu?" Jošua je postavio standard: „No ako u vašim očima bude zlo služiti Gospodu, izaberite sebi danas komu ćete služiti… Ali ja i moj dom služit ćemo Gospodu" (Jošua 24,15; usp. Rimljanima 12,2).

Bog vidi cijelu sliku – prošlost, sadašnjost i budućnost naših života. Uči nas i savjetuje dok nam se otkriva po svojoj Riječi i Duhu. Bog nam je obećao ovo: „Upućivat ću te i poučavati na putu kojim budeš išao; okom ću te svojim voditi" (Psalam 32,8; usp. Psalam 25,12). Ponekad nam se Božja volja čini nepoželjnom ili neugodnom, kada naše srce slijedi naše vlastite želje umjesto da se pouzdaje u Boga. Ali na kraju naučimo da je Božja volja uvijek u našu korist (Psalam 119,67; Hebrejima 12,10-11).

Opet, glavni ključ čvrstog donošenja odluka je poznavanje Božje volje, a ne slijeđenje želja naših srdaca: „Neki se put čovjeku učini prav, a svršetak su mu putovi smrti" (Izreke 14,12 usp. Izreke 12,15; 21,2). Dok svoje pouzdanje polažemo u Boga, a ne u sebe, ubrzo otkrivamo koje odluke ugađaju Njemu.

Prvo, Bog blagoslivlja one odluke koje On inicira i koje su usklađene s Njegovom Riječi: „Poučih te putu mudrosti, uputih te stazama čestitosti" (Izreke 4,11; vidi također Psalam 119,33). Drugo, Bog blagoslivlja odluke koje ostvaruju Njegovu svrhu i ovise o Njegovoj snazi: „Jer Bog je taj koji iz svoje dobrohotnosti izvodi u vama i htijenje i djelovanje" (Filipljanima 2,13; vidi također Filipljanima 4,13).

Uz to, Bog blagoslivlja one odluke koje rezultiraju Njegovom slavom: „Dakle, bilo da jedete, bilo da pijete, bilo da što drugo činite — sve činite na slavu Božju" (1. Korinćanima 10,31). On blagoslivlja odluke koje odražavaju Njegov karakter, koje promiču pravdu, dobrotu i poniznost: „Pokazao ti je, čovječe, što je dobro. Ta što Gospod traži od tebe osim da vršiš pravdu i ljubiš milosrđe i smjerno sa svojim Bogom hodiš?" (Mihej 6,8; vidi također 1. Korinćanima 10,31; 1. Timoteju 4,12). I blagoslivlja one odluke koje proizlaze iz vjere: „A bez vjere nemoguće mu je ugoditi; jer tko Bogu pristupa, mora povjerovati da On jest i da je nagraditelj onih koji ga traže" (Hebrejima 11,6).

Ne smijemo zaboraviti Božje obećanje da će svojoj djeci dati mudrost kada ga traže: „Ako li komu od vas nedostaje mudrosti, neka išće od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se" (Jakovljeva 1,5; usp. 1. Solunjanima 5,17). A kad se molimo za mudrost, moramo vjerovati Bogu da će odgovoriti na našu molitvu: „Ali neka išće u vjeri, bez ikakva kolebanja. Jer kolebljivac je sličan morskomu valu koji vjetar podiže i goni. Ta neka takav čovjek ne misli da će primiti što od Gospodina" (Jakovljeva 1,6-7). Strpljenje je također važno dok čekamo Božje vrijeme: „I tako Abraham, strpljiv, postiže obećanje" (Hebrejima 6,15).

Donošenje odluka je teže kad uključuje bolan izbor. Ponekad će nam i pravi način djelovanja na neki način naštetiti. Upravo tada najviše trebamo milost. Jesmo li zaista spremni patiti za Kristovu slavu? „Dakle, budući da je Krist za nas trpio u tijelu, i vi se istom mišlju oboružajte — jer tko pretrpi u tijelu, prestao je s grijehom, da vrijeme što vam u tijelu preostaje proživite ne više po ljudskim požudama, nego po volji Božjoj" (1. Petrova 4,1-2).

Trebate li danas donijeti odluku? Potražite u Božjoj Riječi za vodstvo. Uživajte u miru kojeg samo On može pružiti (Filipljanima 4,7). Tražite mudrost, pouzdajte se u Njegova obećanja i On će vas uputiti: „Uzdaj se u Gospoda svim srcem svojim i ne oslanjaj se na vlastiti razum. Misli na nj na svim svojim putima, i on će poravniti tvoje staze" (Izreke 3,5-6; vidi također Izaiju 58,11; Ivan 8,12).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji su biblijski principi za čvrsto donošenje odluka?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries