settings icon
share icon
Pitanje

Što je dokumentarna hipoteza?

Odgovor


Dokumentarna hipoteza je u biti pokušaj da se iz Petoknjižja izvuče nadnaravno i da se negira Mojsijevo autorstvo. Izvještaji o prelasku preko Crvenog mora, mani u pustinji, opskrbi vodom iz čvrste stijene itd. smatraju se pričama iz usmene predaje, stoga su čudesna događanja samo produkt maštovitih pripovjedača, a ne događaji koji su se stvarno dogodili i zabilježili ih očevici. Dokumentarna hipoteza, zajedno s teorijom JEDP-a, poriče da je Mojsije napisao Petoknjižje i umjesto toga pripisuje autorstvo četiri (ili više) različitih autora/redaktora raspoređenih kroz nekoliko stotina godina. Dokumentarna hipoteza pokušaj je liberalne teologije da dovede u pitanje istinitost Petoknjižja.

Zagovornici dokumentarne hipoteze postavljaju pisanje Petoknjižja oko 400. godine prije Krista, oko 1.000 godina nakon Mojsijeve smrti (oko 1400. godine prije Krista). Izvještaj star 1.000 godina, čak i kada se prenosi što je vjernije moguće, promijenit će zapis izvornih događaja. Sjetite se, Petoknjižje se pisalo još u vrijeme kada su Izraelci lutali pustinjom zbog njihove pobune protiv Boga. Konačno zabilježiti ovo putovanje nekih 1.000 godina nakon što se dogodilo znači potaknuti nagađanja o autentičnosti izvornog putovanja. Liberalni teolozi su godinama pokušavali oslabiti Riječ Božju, a jedan od načina na koji to čine je bacanje sumnje u povijesnost i autorstvo Petoknjižja.

Pitanje je ima li ovo liberalno teološko stajalište ikakve osnove. Ako ima, kako tvrde zagovornici dokumentarne hipoteze, Petoknjižje napisano počevši od 400. godine prije Krista, nakon babilonskog ropstva, onda Mojsije nije mogao biti autor. Međutim, Isus je rekao u Marku 12,26: „A što se mrtvih tiče, da uskrsavaju, niste li čitali u knjizi Mojsijevoj, kako mu je u grmu prozborio Bog, rekavši: ‘Ja sam Bog Abrahamov, i Bog Izakov, i Bog Jakovljev’?“ Isus jasno kaže da je Mojsije napisao izvještaj o gorućem grmu u Izlasku 3. Datirati Petoknjižje nekih 1.000 godina nakon Mojsijeve smrti znači zanijekati Isusove riječi, jer On precizira da je Izlazak dio „knjige Mojsijeve“.

Postoje jaki dokazi da je Mojsije napisao i druge knjige Petoknjižja, opovrgavajući cijelu dokumentarnu hipotezu. Petar u Djelima 3,22 komentira Ponovljeni zakon 18,15 i pripisuje Mojsiju autorstvo tog stiha. Pavao u Rimljanima 10,5 kaže: „Mojsije o pravednosti koja je od Zakona piše…“, a zatim nastavlja citirati Levitski zakonik 18,5.

Dokumentarna hipoteza dovodi u pitanje svjedočanstva Isusa, Petra i Pavla, jer su svi svjedočili da je Mojsije napisao najmanje tri knjige Petoknjižja. Židovska povijest i tradicija također pripisuju Mojsiju autorstvo Petoknjižja, ne dajući nikakvu podršku dokumentarnoj hipotezi. Dokumentarna hipoteza je samo hipoteza; nikad nije dokazana, koliko god liberalni teolozi tvrdili da jest.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je dokumentarna hipoteza?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries