settings icon
share icon
Pitanje

Što je spasenje? Što je kršćanska doktrina o spasenju?

Odgovor


Spasenje je izbavljenje od opasnosti ili patnje. Spasiti znači izbaviti ili zaštititi. Ta riječ u sebi sadrži ideju pobjede, zdravlja i očuvanja. Ponekad, Biblija koristi riječi spašen ili spasenje u odnosu na privremeno, fizičko izbavljenje, kao što je bilo Pavlovo izbavljenje iz zatvora (Fil 1:19).

Češće, riječ “spasenje” tiče se vječnog, duhovnog izbavljenja. Kad je Pavao rekao tamničaru u Filipima što mora učiniti kako bi se spasio, on je govorio o tamničarevoj vječnoj sudbini (Dj 16:30-31). Isus je izjednačio spasenje s ulaskom u Božje kraljevstvo (Mt 19:24-25).

Od čega se spašavamo? Po kršćanskoj doktrini o spasenju, spašavamo se od “srdžbe”, odnosno od Božje osude grijeha (Rim 5:9; 1. Sol 5:9). Naš grijeh odvojio nas je od Boga, a posljedica grijeha je smrt (Rim 6:23). Biblijsko spasenje odnosi se na naše izbavljenje od posljedica grijeha i prema tome uključuje odstranjivanje grijeha.

Tko spašava? Samo Bog može odstraniti grijeh i izbaviti nas od kazne grijeha (2. Tim 1:9; Tit 3:5).

Kako Bog spašava? Po kršćanskoj doktrini o spasenju, Bog nas je spasio kroz Krista (Iv 3:17). Specifično, Isusova smrt na križu i uskrsnuće koje je uslijedilo postigli su naše spasenje (Rim 5:10; Ef 1:7). Sveto pismo jasno govori da je spasenje milostivi, nezasluženi dar Božji (Ef 2:5, 8) i dostupno je samo po vjeri u Isusa Krista (Dj 4:12).

Kako primamo spasenje? Spašavamo se vjerom. Prvo, moramo čuti evanđelje: radosnu vijest o Isusovoj smrti i uskrsnuću (Ef 1:13). Potom, moramo vjerovati—u potpunosti se pouzdati u Gospodina Isusa (Rim 1:16). To uključuje pokajanje, promjenu mišljenja o grijehu i Kristu (Dj 3:19), i zazivanje imena Gospodnjega (Rim 10:9-10, 13).

Definicija kršćanske doktrine spasenja glasila bi: “Izbavljenje, po Božjoj milosti, od vječne kazne za grijeh koja se daje onima koji vjerom prihvaćaju Božje uvjete pokajanja i vjere u Gospodina Isusa.” Spasenje je dostupno samo u Isusu (Iv 14:6; Dj 4:12) i sve ovisi samo o Njemu: naše uzdržavanje i sigurnost.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je spasenje? Što je kršćanska doktrina o spasenju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries