settings icon
share icon
Pitanje

Koji je najbolji dokaz/argument za inteligentni dizajn?

Odgovor


Moderno znanstveno shvaćanje otkriva zapanjujuće dokaze za inteligentni dizajn iz različitih disciplina, od biologije do astronomije, od fizike do kozmologije. Svrha ovog članka je sažeti neke od glavnih argumenata.

Koji je najbolji dokaz/argument za inteligentni dizajn? – Iz biologije
U posljednjih nekoliko godina, William Dembski razvio je metodologiju koja je postala poznata kao „filter za objašnjenje“, sredstvo kojim se može donijeti zaključak o dizajnu iz fenomena prirode u nekim živim organizmima. Filter sadrži niz od tri „da/ne“ pitanja koji usmjeravaju proces odlučivanja o tome može li se određeni fenomen pripisati uzročno inteligentnom posredovanju. Na temelju ovog filtera, ako je događaj, sustav ili objekt rezultat inteligencije, onda će:
1. Biti uvjetovan
2. Biti složen
3. Prikazati samostalno navedeni uzorak

Stoga, kako bismo bili sigurni da je određeni fenomen rezultat inteligentnog dizajna, ono ne može biti pravilo koje nužno proizlazi iz prirodnih zakona, niti može biti posljedica slučajnosti. Dembski tvrdi da filter za objašnjenje naglašava najvažniju kvalitetu inteligentno dizajniranih sustava, odnosno određene složenosti. Drugim riječima, sama složenost nije dovoljna da ukaže na rad inteligentnog posrednika; također mora biti u skladu s nezavisno određenim uzorkom.

Među najsnažnijim dokazima za dizajn u području biologije jest otkriće digitalnih informacija ugrađenih u živim stanicama. Ispostavlja se da biološki podaci obuhvaćaju složen, ne ponavljajući niz koji je usko povezan s funkcionalnim ili komunikacijskim potrebama koje obavljaju. Takva sličnost djelomično objašnjava Dawkinsovo opažanje da „strojni genetski kod nevjerojatno sliči kompjutoru“. Što ćemo s ovom sličnošću između informacijskog softvera – neospornog rezultata svjesne inteligencije – i informacijskog niza pronađenog u DNK i drugim važnim biomolekulama?

Koji je najbolji dokaz/argument za inteligentni dizajn? – Iz fizike
U fizici, koncept kozmičke uređenosti daje daljnju potporu zaključku o dizajnu. Koncept kozmičke uređenosti odnosi se na jedinstveno svojstvo našeg svemira, pri čemu se fizikalne konstante i zakoni promatraju kao da su u ravnoteži s „nemogućim“ kako bi dopustili pojavu složenog života. Stupanj do kojeg konstante fizike moraju odgovarati preciznom kriteriju jest takav da brojni agnostički znanstvenici zaključuju kako zapravo postoji neka vrsta transcendentne svrhe iza kozmičke arene. Britanski astrofizičar Fred Hoyle piše: „Uobičajeni smisao interpretacije činjenica ukazuje na to da je neki super intelekt petljao s fizikom, kao i s kemijom i biologijom, te da ne postoje slijepe sile u prirodi koje su vrijedne govora. Brojevi koji se izvode iz činjenica toliko ih nadmašuju, kao i donošenje ovog zaključka koji gotovo nadmašuje pitanje.“

Jedan primjer fine uređenosti jest stopa po kojoj se svemir širi. Ova vrijednost mora biti pažljivo izbalansirana do preciznog omjera jedan naprama 1055. Ako bi se svemir širio prebrzo, materija bi se širila prebrzo za formiranje zvijezda, planeta i galaksija. Ako bi se svemir širio presporo, svemir bi se brzo raspao prije formiranja zvijezda.

Osim toga, omjer elektromagnetske sile gravitacije mora biti precizno uravnotežen do stupnja jedan naprama 1040. Kad bi se ta vrijednost samo malo povećala, sve zvijezde bi bile najmanje 40% masivnije od našeg sunca. To znači da bi sagorijevanje zvijezda bilo prekratko i previše nejednako da podrži složen život. Kad bi se ova vrijednost samo malo smanjila, sve bi zvijezde imale barem 20% manju masu od sunca. To bi ih učinilo nesposobnim za stvaranje teških elemenata potrebnih za održavanje života.

Koji je najbolji dokaz/argument za inteligentni dizajn? – Iz kozmologije
S modernim otkrićima u području kozmologije, koncept definitivnog početka svemira prikazuje se gotovo neupitno. Argument Kalam navodi da:
1. Sve što počinje postojati ima uzrok izvan sebe.
2. Svemir je imao početak.
3. Stoga, svemir ima uzrok izvan sebe.

Stoga se iz ovih podataka smatra da postoji prvi uzrok izvan četiri dimenzije prostora i vremena, koji nije prouzročen i koji ima vječne, osobne i inteligentne karakteristike, čime posjeduje sposobnost namjernog stvaranja prostora, materije – pa zapravo i samog vremena.

Koji je najbolji dokaz/argument za inteligentni dizajn? – Zaključak
Ovaj je članak samo kratak pregled nekih ključnih elemenata koji su uključeni u zaključak o dizajnu. Svrha je pokazati široki spektar podrške za inteligentni dizajn od strane velikog raspona disciplina, uključujući biologiju, fiziku i kozmologiju. English



Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji je najbolji dokaz/argument za inteligentni dizajn?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries