settings icon
share icon
Pitanje

Što trebam učiniti da bih čuo: ‘Dobro si učinio, slugo dobri i vjerni’ kad stignem u nebo?

Odgovor


U Isusovoj prispodobi o talentima Gospodin govori o dvoje vjernih sluga koji su iskoristili ono što su dobili da uvećaju gospodarevo bogatstvo. Kad se gospodar vratio iz dugog izbivanja, nagradio je dvoje vjerne sluge i rekao svakom od njih: „Dobro si učinio, slugo dobri i vjerni. U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti: uđi u radost gospodara svojega“ (Matej 25,21. 23). Svaki kršćanin teži da jednom čuje te riječi s Isusovih usana na nebu.

Spašeni smo milošću po vjeri (Efežanima 2,8-9), ali spašeni smo „da činimo dobra djela“ (Efežanima 2,10). Isus je govorio o sabiranju blaga na nebu (Matej 6,20), a Njegova prispodoba o talentima nagovještava razne nagrade onima koji mu vjerno služe na ovom svijetu.

Da biste čuli Isusove riječi: „Dobro si učinio, slugo dobri i vjerni“, prvo provjerite jeste li spašeni. Nevjernici nikada neće čuti te riječi, jer „bez vjere nemoguće mu je ugoditi“ (Hebrejima 11,6). I priznajte da Isus nije samo vaš Spasitelj, već također vaš Gospodin (vidi Luka 6,46). „Služite Gospodu s radošću!“ (Psalam 100,2).

Evo nekoliko ideja o načinima na koje možete služiti Gospodinu:

1. Dijelite evanđelje. Gospodin Isus želi da činimo druge Njegovim učenicima, poučavajući druge o Božjoj naravi i karakteru i dijeleći značenje Njegove smrti i uskrsnuća (Matej 28,18-20).

2. Pomozite osobama u nepovoljnom položaju. U priči o bogatašu i Lazaru u Luki 16,19-31, bogataš je osuđen jer ne pomaže Lazaru i zato što se previše pouzdaje u svoje bogatstvo. Ne stavljajte samozadovoljstvo iznad potreba drugih. Prva Ivanova 3,17 kaže: „A tko ima dobra ovoga svijeta i vidi brata svojega u potrebi pa zatvori srce svoje pred njim — kako ljubav Božja ostaje u njemu?“

3. Oprostite drugima njihove prijestupe. To nije isto što i pomirenje ili povjerenje, ali znači da se odričete osvete. Gospodin Isus nam je dao primjer kako da opraštamo: „Koji vrijeđan nije zauzvrat vrijeđao, mučen nije prijetio, nego je sve predavao Onomu [Ocu] koji sudi pravedno“ (1. Petrova 2,23).

4. Gledajte svoju poziciju autoriteta kao na priliku da pomognete ljudima ispod sebe, a svoju poziciju pokoravanja gledajte kao na priliku da se podložite svom autoritetu, baš kao što se Isus podložio Očevom autoritetu. U oba slučaja možete nalikovati Kristu, jer je Isus bio ujedno gospodar i sluga različitim ljudima. „Nosite bremena jedni drugih, i tako ispunite zakon Kristov“ (Galaćanima 6,2).

5. Nastojte bolje upoznati Božji karakter kroz crkveno zajedništvo, slušanje propovijedi, proučavanje Biblije, molitvu i bilježenje kako je On uključen u vaš život.

6. Prepoznajte da je svaki povoljan položaj u kojem se nalazite zahvaljujući Bogu, Izvoru svakog blagoslova: „Svako dobro darivanje i svaki savršen dar odozgo je, silazi od Oca svjetlila…“ (Jakovljeva 1,17).

7. Budite spremni biti nepopularni, pokazujući rijetku hrabrost poput Dobrog Samaritanca u Isusovoj prispodobi (Luka 10,30-37). Uvijek činite ono što Biblija kaže da je ispravno. „Treba se većma pokoravati Bogu nego ljudima“ (Djela 5,29).

8. U introspektivnoj moralnoj prosudbi (procjenjujući vlastiti karakter), gledajte na Isusov karakter kao na mjeru, umjesto da racionalizirate svoje sumnjive postupke i stavove. Pokažite poniznost.

Sve se svodi na ovo: ljubite Boga više od svega i ljubite druge iskreno (Marko 12,30-31). Na Kristovom sudu oni koji su vjerni Gospodinu koji ih je spasio čut će te riječi: „Dobro si učinio, slugo dobri i vjerni.“ Nijedan istinski Gospodinov sluga ne bi mogao tražiti više.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što trebam učiniti da bih čuo: ‘Dobro si učinio, slugo dobri i vjerni’ kad stignem u nebo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries