settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da su dobra djela rezultat spasenja?

Odgovor


Efežanima 2,8-9 jasno govori da nismo spašeni dobrim djelima. Zapravo, prije nego što smo spašeni, naša su djela učinjena u tijelu i ne mogu ugoditi Bogu; čak i naša „najpravednija“ djela daleko su lišena Božje slave (vidi Rimljanima 3,20 i Izaija 64,6). Možemo se spasiti samo zato što je Bog milostiv i milosrdan, te je osmislio način da budemo proglašeni pravednima kada to nismo (Psalam 86,5; Efežanima 2,4). Kada je Isus za nas postao grijehom (2. Korinćanima 5,21), naslijedili smo Njegovu pravednost. Spasenje je božanska zamjena: naše otrcane krpe vlastitog truda za Kristovo savršenstvo. Budući da su Njegova smrt i uskrsnuće platili cijenu za naša zla djela, možemo biti proglašeni savršenima pred Bogom (Rimljanima 5,1). Kaže nam se da se „zaodjenemo se u Gospodina Isusa Krista“ poput besprijekorne haljine (Rimljanima 13,14).

Prilikom spasenja, Duh Sveti useljava se u srce koje se kaje (Djela 2,38). Ego više nije neprikosnoveni gospodar naših života. Isus je sada gazda. To znači reći da je Isus „Gospodin“ (Rimljanima 10,9; Kološanima 2,6). Sve je promijenjeno. Počinjemo gledati na život iz Božje perspektive, a ne iz vlastite – kao što je John Newton napisao: „Nekoć sam bio izgubljen, ali sada sam pronađen, bio sam slijep, ali sada vidim.“

Grijesi koje smo nekoć počinili bez razmišljanja sada donose osvjedočenje. Poznavati Boga znači vidjeti grijeh na način na koji ga On vidi: „Tko god je rođen od Boga, ne čini grijeh; jer sjeme njegovo u njemu ostaje i ne može griješiti, jer je od Boga rođen“ (1. Ivanova 3,9). Drugim riječima, vjernik će vidjeti sve manji obrazac grijeha u svom životu. Vjernici mogu i dalje griješiti, ali neće nastaviti prakticirati grijeh kao način života. Postojat će razlika između starog života bez Krista i novog života u Kristu. Nanovo rođeni kršćanin donosi „plodove dostojne pokajanja“ (Matej 3,8). Spasenje nam omogućuje da živimo „u Duhu“ i tako uistinu činimo dobra djela (Galaćanima 5,16).

Efežanima 2,10 kaže: „Jer njegovo smo djelo, stvoreno u Kristu Isusu za dobra djela koja je unaprijed odredio Bog da u njima hodimo.“ Božji cilj našeg spašavanja nije bio samo da nas izbavi iz pakla, već i da mi odražavamo Njegov karakter i dobrotu svijetu. Bog uživa vidjeti kako postajemo sličniji Njegovom Sinu (Rimljanima 8,29). Stvoreni smo na Božju sliku (Postanak 1,26-27). Grijeh je iskvario tu sliku. Kad nas je Bog otkupio za sebe, to je bilo kako bi obnovio svoju sliku u nama i oslobodio nas da postanemo ono za što smo stvoreni. Kada Duh Sveti dođe živjeti u nama, potiče nas da činimo ono što slavi Boga (Ivan 14,26). Naša želja da ugodimo Bogu raste kako raste naše razumijevanje Njega. Ta želja da se ugodi Bogu rezultira dobrim djelima.

Biblijski je nedosljedno reći da je netko spašen, ali se nije promijenio. Mnogi ljudi prolaze kroz izvanjske podražaje predajući svoje živote Kristu, ali ne slijedi promjena načina života. To nije pravo spasenje, već je „mrtva“ vjera (Jakovljeva 2,26). Kada uđete u mračnu sobu i upalite svjetlo, očekujete da će soba biti osvijetljena. Ako se svjetlo ne pojavi, s pravom pretpostavljate da nešto nije u redu. Bilo bi logično nedosljedno reći da je svjetlo upaljeno kada je soba još uvijek mrkla. Svjetlo prirodno raspršuje tamu. Kada mračno srce primi svjetlo spasenja, ono biva rasvijetljeno (Ivan 12,46). Prioriteti se mijenjaju. Želje se mijenjaju. Izgled se mijenja. Život se prvi put jasno vidi. Ako se tama grijeha nastavi, s pravom možemo pretpostaviti da se svjetlo nije upalilo.

Koristeći drugu biblijsku analogiju, Bog želi donijeti plod u našim životima (vidi Galaćanima 5,22-23). On je vinogradar, Isus je trs, a mi smo loze. Grane su prirodno pričvršćene za trs; od vinove loze dobivaju svoj oslonac, svoju sposobnost da proizvedu plodove i sam svoj život. Isus je rekao: „Ja sam trs, vi ste loze. Onaj tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo ploda“ (Ivan 15,5). To je svrha vinograda – dati „mnogo ploda“. Dobra djela slijede spasenje.

Dakle, iako ne možemo biti spašeni svojim dobrim djelima, kada smo spašeni, činit ćemo dobra djela. Kao što će dijete rasti nakon rođenja, tako će vjernik rasti nakon novog rođenja. Rastemo različitim brzinama i na različite načine, ali živo rođenje rezultira rastom. Ako beba nikad ne raste, nešto nije u redu. Nitko ne očekuje da će beba zauvijek ostati beba. Kako raste, dijete počinje sve više sličiti svojim roditeljima. Na isti način, nakon spasenja, rastemo, i počinjemo sve više sličiti našem Nebeskom Ocu. To je jedino moguće ako „ostanemo u njemu“ i dopustimo mu da reproducira svoj karakter u nama (Ivan 15,4).

Dobra djela ne donose spasenje. Dobra djela su rezultat spasenja. Isus je rekao svojim sljedbenicima: „Tako neka vaše svjetlo svijetli pred ljudima da oni vide vaša dobra djela i proslavljaju Oca vašega, koji je na nebu“ (Matej 5,16).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da su dobra djela rezultat spasenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries