settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o tome kako biti dobar učenik?

Odgovor


Opći poziv iz Biblije da se vodi svet i pravedan život odnosi se na učenike kao i na sve kršćane. Iako je Kološanima 3,23 napisano robovima, načelo vrijedi za učenike i sve druge koji se suočavaju sa zadatkom: „Što god činite, zdušno to činite kao Gospodinu, a ne ljudima.“

Naš Gospodin Isus daje primjer dobrog učenika. Luka sažima Isusovo djetinjstvo jednim stihom: „I napredovao je Isus u mudrosti i stasu i naklonosti s Bogom i ljudima“ (Luka 2,52). Bez obzira na formalno obrazovanje koje je Isus primio, odgovarao je rastom. Učio je – a rast i učenje trebali bi biti osnovni cilj svakog učenika.

Biblija također sadrži nekoliko specifičnih referenci na učenike od kojih možemo učiti. Matej 10,24 prepričava Isusove riječi da „nije učenik nad svojim učiteljem“. Isus je to rekao u kontekstu upozorenja svojih učenika na progon; Isus je bio oklevetan, a bit će i učenici. Ali iz ovoga također možemo zaključiti da biti dobar učenik uključuje prepoznavanje autoriteta. Učenici koji imaju malo poštovanja prema svojim učiteljima ili koji zauzimaju stav „pravila se ne odnose na mene“ štete vlastitoj sposobnosti učenja.

U drugom stihu, Isus kaže: „Nije učenik nad svojim učiteljem, nego će svaki koji je savršen biti kao njegov učitelj“ (Luka 6,40). Isus je govorio o osuđivanju drugih i o tome da slijepi vode slijepe. Ali jedna primjena ovih riječi je da bi učenici trebali pažljivo birati svoje učitelje, jer obuka prirodno dovodi do učenikovog oponašanja svog učitelja.

Još jedno biblijsko načelo dobrog učenika je samodisciplina. Knjiga Izreka nas upućuje da svoje stavove i postupke stavimo pod kontrolu u procesu učenja. U Izrekama 2 kao učenici mudrosti moramo željeti učiti (stihovi 2-3), razumjeti vrijednost mudrosti (stih 4), tražiti Gospodinovu pomoć (stihovi 6-8) i biti pronicljivi (stihovi 12-15).

Redoviti učenici su u biti „zaposlenici“ svojih učitelja i na svoje školovanje mogu gledati kao na rad na poslu. Umjesto novčane naknade, učenici dobivaju naknadu u obliku znanja i vještina. Gledajući tako svoje školovanje, učenik treba njegovati božanska načela u radu: dobar učenik će pokazati odgovornost, pouzdanost, brzinu, marljivost, izdržljivost, inicijativu itd.

Naravno, ponekad postoji razlika između dobrog učenika i dobivanja dobrih ocjena, a nečija bilježnica ne odražava uvijek količinu učenja. Ima dobrih učenika koji, nažalost, zarađuju loše ocjene, a ima i loših učenika koji znaju što im je činiti da dobiju dobre ocjene. Biti dobar učenik više znači podvrgnuti se autoritetu, biti samodiscipliniran, održavati pobožnu radnu etiku i skupljati mudrost. To vodi svetom i razboritom životu koji slavi Gospodina.

Svi mi trebamo biti dobri učenici Riječi Božje, budući da je „sve Pismo od Boga nadahnuto i korisno je za nauk, za uvjeravanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti“ (2. Timoteju 3,16), a pamćenje i primjena Božje Riječi nas može sačuvati od grijeha (Psalam 119,7.11).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o tome kako biti dobar učenik?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries