settings icon
share icon
Pitanje

Što kaže Biblija o tome kakav je dobar roditelj?

Odgovor


Roditeljstvo može biti težak i bolan pothvat, ali i jedna od stvari koje nam donose najveću nagradu i najveće ispunjenje. Bog ima puno toga za reći o načinu na koji možemo uspješno odgojiti našu djecu u pobožne ljude. Najprije ih trebamo poučiti istini Božje riječi.

Uz to što ljubite Boga i što ste dobar primjer tako što se predajete njegovim zapovijedima, Biblija vas upućuje: »Napominji ih svojim sinovima. Govori im o njima kad sjediš u svojoj kući i kad ideš putem; kad lijegaš i kad ustaješ. Priveži ih na svoju ruku za znak, i neka ti budu kao zapis među očima! Ispiši ih na dovratnicima kuće svoje i na vratima svojim« (Ponovljeni zakon 6,7-9). Figurativnim nasljedovanjem ovih zapovijedi koje je Bog dao Hebrejima, našu djecu učimo da bismo Boga trebali štovati stalno, a ne samo nedjeljom ujutro ili u večernjim molitvama.

Premda naša djeca jako puno nauče kroz izravno učenje, još više nauče kada nas gledaju. Upravo zato trebamo biti pažljivi u svemu što radimo. Prije svega, moramo prepoznati naše Bogom dane uloge. Muževi i žene trebaju se uzajamno poštivati i pokoravati (Efežanima 5,21). U isto vrijeme, Bog je uspostavio liniju autoriteta kako bi sačuvao red.

U 1. Korinćanima 11,3 piše: »Ali hoću da znate da je Krist glava svakome čovjeku, da je čovjek glava ženi i da je Bog glava Kristu.« Znamo da Krist nije manje vrijedan od Boga, kao što ni žena nije manje vrijedna od svoga muža. Ipak, Bog shvaća kako bez pokoravanja autoritetu, nema reda. Kao glava kućanstva, muž ima odgovornost ljubiti svoju ženu kao što ljubi vlastito tijelo, na isti požrtvovni način na koji je Krist ljubio crkvu (Efežanima 5,25-29).

Kao odaziv na to privrženo vodstvo, ženi nije teško pokoravati se autoritetu svoga muža (Efežanima 5,24; Kološanima 3,18). Njezina prvenstvena odgovornost jest ljubiti svoga muža i svoju djecu, živjeti mudrim i čistim životom i brinuti se za dom (Titu 2,4-5). Žene po prirodi imaju veću sklonost njegovanju od muškaraca jer su stvorene da se prije svega brinu za svoje potomstvo.

Stega i poučavanje ključni su dijelovi roditeljstva. U Izrekama 13,24 tako čitamo: »Tko štedi šibu, mrzi na sina svog, a tko ga ljubi, na vrijeme ga opominje.« Djeca koja odrastaju u kućanstvima u kojima nema stege osjećaju se neželjena i bezvrijedna. Manjka im usmjerenje i samokontrole, a kako odrastaju postaju buntovna i imaju jako malo i nimalo poštovanja za svaku vrstu autoriteta, uključujući Božji. »Kažnjavaj sina svoga dok ima nade, ako to ne učiniš, upropastit ćeš njegov život« (Izreke 19,18; prijevod s engleskog).

U isto vrijeme, stega mora biti uravnotežena s ljubavlju, jer će u protivnom djeca odrasti u kivne, obeshrabrene i buntovne ljude (Kološanima 3,21). Bog zna da je stega bolna u trenutku kada se događa (Hebrejima 12,11), ali ako iza nje slijedi pouka potaknuta ljubavlju, onda je izuzetno korisna djetetu. »A vi, očevi, ne ogorčujte djece svoje, već ih odgajajte stegom i opomenom Gospodnjom« (Efežanima 6,4).

Djecu je izuzetno važno uključiti u crkvenu obitelj i službu dok su još mlada. Redovito pohađajte crkvu koja vjeruje u Bibliju (Hebrejima 10,25), neka vas vide kako proučavate Riječ, a proučavajte je i zajedno s njima. Razgovarajte o svijetu koji vas okružuje o tome kako ga oni vide i poučavajte ih o slavi Božjoj kroz svakodnevni život. »Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega« (Izreke 22,6).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što kaže Biblija o tome kakav je dobar roditelj?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries