settings icon
share icon
Pitanje

Hoće li biti djelomičnog uzeća?

Odgovor


Neki vjernici smatraju da će samo vjerni kršćani biti uzeti, dok će nevjerni kršćani ostati na zemlji da bi pretrpjeli nevolje. Problem je u tome što Biblija ne podržava takav koncept. Stihovi koji opisuju uzeće (1. Korinćanima 15,50-57; 1. Solunjanima 4,13-18) univerzalno se primjenjuju na sve kršćane, zrele i nezrele, vjerne i neposlušne. Stihovi poput Rimljanima 8,1 i 1. Solunjanima 5,9 nam govore da Bog ne izlijeva svoj gnjev na kršćane. Ne postoji biblijski dokaz za djelomično uzeće. Svaki će vjernik biti ponesen na nebo.

Isusova prispodoba o deset djevica u Mateju 25,1-13 za neke je „dokaz" djelomičnog uzeća. Međutim, pet djevica čije svjetiljke nisu imale ulja nisu simbolika vjernika koji su ostavljeni; već prikazuju nevjernike koji su ostavljeni. Ključ je u 12. stihu kada ženik kaže onima koji su ostavljeni: „Zaista, kažem vam, ne znam vas!" One koje Isus poznaje su vjernici u Njemu, bili budni ili ne. Bitan element u prispodobi je ulje u svjetiljkama – ulje je simbol Duha Svetoga. Oni u čijim srcima živi Duh Sveti bit će uzeti jer su doista kršćani. Oni koji ispovijedaju vjeru u Krista, ali koji ne posjeduju Njegov Duh, bit će ostavljeni.

Pouka za nas je da budemo spremni jer Krist ponovno dolazi po svoje, ali će doći kao „lopov" (1. Solunjanima 5,4) – iznenada, neočekivano i nenajavljeno. Samo oni čije svjetiljke (srca) sadrže ulje (Duha Svetog) bit će uzete. Ostali će, bez obzira na njihovo ispovijedanje, biti ostavljeni. Isus poznaje svoje, a kad nas pozove, mi ćemo se odazvati. Ostalima će reći: „Ne znam vas." Danas je dan spasenja (2. Korinćanima 6,2), a vi koji ne poznajete Krista, nemojte odgađati ni jedan trenutak.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Hoće li biti djelomičnog uzeća?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries