settings icon
share icon
Pitanje

Što je dispenzacionalizam te je li biblijski?

Odgovor


Dispenzacionalizam je teološki sustav koji ima dvije glavne značajke. (1) Dosljedno doslovno tumačenje Svetoga pisma, a posebice biblijskog proroštva. (2) Razlikovanje Izraela i Crkve u Božjemu programu.

(1) Dispenzacionalisti tvrde da se u svojoj hermeneutici drže načela doslovnog tumačenja. „Doslovno tumačenje“ znači da svakoj riječi pridajemo ono značenje koje bi ona imala u svakidašnjoj uporabi. Simboli, stilske figure i tipovi prema ovoj metodi tumače se jednostavno, te ni na koji način suprotno doslovnom tumačenju. Čak i simbolizmi i figurativne izjave iza sebe imaju doslovna značenja.

Postoje barem tri razloga zašto je to najbolji način razmatranja Svetoga pisma. Prvi razlog je filozofske naravi, jer po svemu sudeći sama svrha jezika nam nalaže da ga tumačimo doslovno. Bog nam je dao jezik kako bi mogao komunicirati s čovjekom. Drugi razlog je biblijske naravi. Svako proroštvo o Isusu Kristu u Starom zavjetu ispunilo se doslovno. Isusovo rođenje, Isusova služba, Isusova smrt i Isusovo uskrsnuće dogodili su se točno i doslovno onako kako je to Stari zavjet prorekao. U Novom zavjetu nema nedoslovnog ispunjenja ovih proročanstava. To jasno govori u prilog doslovnoj metodi tumačenja. Ukoliko se prilikom proučavanja Biblije ne koristi doslovno tumačenje, onda više nema objektivnog mjerila kojim možamo razumjeti Bibliju. U tome slučaju, svaki čovjek Bibliju bi mogao protumačiti prema vlastitom nahođenju. Tumačenje Biblije bi se u tom slučaju svelo na pitanje „što ovaj odlomak govori meni...“ umjesto „Biblija kaže...“ Nažalost, u velikoj većini slučajeva ono što se danas naziva tumačenjem Biblije upravo je takvo.

(2) Dispenzacijska teologija vjeruje da postoje dva različita Božja naroda: Izrael i Crkva. Dispenzacionalisti vjeruju da su se ljudi uvijek spašavali po vjeri (u Boga u Starom zavjetu; posebno u Boga Sina u Novom zavjetu). Dispenzacionalisti smatraju da Crkva nije zamijenila Izrael u Božjemu programu te da se starozavjetna obećanja upućena Izraelu nisu prenijela na Crkvu. Vjeruju da će se obećanje koje je Bog u Starom zavjetu dao Izraelu (u pogledu zemlje, mnoštva potomaka i blagoslova) na kraju ispuniti u tisućugodišnjem razdoblju o kojemu čitamo u Otkrivenju 20. Vjeruju da će Bog u budućnosti ponovno usredotočiti svoju pažnju na Izrael (Rimljanima 9-11) kao što je sada usredotočuje na Crkvu.

Budući da upotrebljavaju ovaj sustav kao osnovu, dispenzacionalisti smatraju da je Biblija organizirana prema sedam dispenzacija. Dakle, dispenzacija: Nevinosti (Postanak 1,1 – 3,7), Savjesti (Postanak 3,8 – 8,22), Ljudske vladavine (Postanak 9,1 – 11,32), Obećanja (Postanak 12,1 – Izlazak 19,25), Zakona (Izlazak 20,1 – Djela 2,4), Milosti (Djela 2,4 – Otkrivenje 20,3) i Milenijskoga kraljevstva (Otkrivenje 20,4 – 20,6). Ponovno, ove dispenzacije ne odražavaju načine spasenja, nego načine na koje se Bog ophodi prema čovjeku. Dispenzacionalizam, kao sustav, vodi do premilenijskog tumačenja Kristova Drugog dolaska, a obično i „prednevoljnog“ tumačenja Uzeća.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je dispenzacionalizam te je li biblijski?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries