settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu postati dijete Božje?

Odgovor


„A svima koji ga [Isusa] primiše dade vlast da postanu djeca Božja“ (Ivan 1,12).

„Trebaš se nanovo roditi“
Kada ga je posjetio vjerski vođa Nikodem, Isus ga nije odmah uvjerio da ide u nebo. Naprotiv, Krist mu je rekao: „Zaista, zaista, kažem ti, tko se odozgo ne rodi, taj ne može vidjeti kraljevstva Božjega“ (Ivan 3,3).

Prvi put kada se rodi, čovjek nasljeđuje grješnu narav koja potječe od Adamove neposlušnosti u Edenskom vrtu. Nitko ne treba poučiti dijete da griješi. Ono po prirodi slijedi svoje pogrešne želje, koje ga vode do grijeha kao što su laganje, krađa i mržnja. Umjesto dijete Božje, ono je dijete neposlušnosti i gnjeva.

„(I) vas koji ste bili mrtvi zbog svojih prekršaja i grijeha u kojima ste nekoć živjeli prema Eonu ovoga svijeta, prema gospodaru zračnog kraljevstva [Sotoni] – duhu koji je sada na djelu među nevjernicima [dosl. sinovima neposlušnosti]. Među ovima smo nekoć i mi svi živjeli u svojim tjelesnim požudama, vršeći prohtjeve tijela i svog samovoljnog mišljenja i bili od naravi djeca srdžbe kao i svi ostali“ (Efežanima 2,1-3).

Kao djeca gnjeva, zaslužujemo biti odvojeni od Boga u paklu. Hvala Bogu, odlomak nastavlja: „Ali Bog koji je bogat milosrđem – iz svoje velike ljubavi kojom nas je ljubio – nas, koji smo bili mrtvi zbog grijeha, s Kristom oživi – milošću ste spašeni!“ (Efežanima 2,4-5).

Kako možemo oživjeti s Kristom / biti nanovo rođeni / postati dijete Božje? Moramo primiti Isusa!

Primi Isusa
„A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja“ (Ivan 1,12).

Ovaj odlomak jasno objašnjava kako možemo postati dijete Božje. Moramo primiti Isusa tako što ćemo vjerovati u Njega. Što trebamo vjerovati o Isusu?

Prvo, trebamo prepoznati da je Isus vječni Božji Sin koji je postao čovjekom. Rođen pomoću sile Svetoga Duha po djevici Mariji, Isus nije naslijedio Adamovu grješnu narav. Prema tome, zove se Drugi Adam (1. Korinćanima 15,22). Premda je Adamova vlastita neposlušnost donijela prokletstvo grijeha na svijet, Kristov savršeni život može pokriti naše grješne živote. Naš odgovor mora biti pokajanje (okretanje od grijeha), pouzdanje da će nas Njegov savršen život očistiti.

Drugo, trebamo imati vjeru u Isusa kao Spasitelja. Božji plan je bio žrtvovati svoga savršenog Sina na križu kako bi platio kaznu koju mi zaslužujemo za naš grijeh: smrt. Kristova smrt oslobađa one koji Ga primaju od kazne i sile grijeha.

Konačno, moramo slijediti Isusa kao Gospodina. Nakon što je uskrisio Krista kao Pobjednika nad grijehom i smrti, Bog Mu je dao svu vlast (Efežanima 1,20-23). Isus vodi sve koji ga primaju; On će suditi one koji Ga odbacuju (Djela 10,42).

Uz Božju milost koja nam je dala pokajanje i vjeru u Spasitelja i Gospodina, nanovo se rađamo za nov život kao Božje dijete. Samo oni koji primaju Isusa – koji ne samo da znaju o Njemu nego se oslanjaju na Njega u pogledu spasenja, koji se pokoravaju Njemu kao Gospodaru, i vole ga kao najdragocjenije blago — postaju Božje dijete.

Postani dijete Božje
„A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime: koji nisu rođeni ni od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga“ (Ivan 1,12-13).

Kao što nismo imali udjela u našem prirodnom rođenju, jednako tako ne možemo učiniti da se rodimo u Božju obitelj čineći dobra djela ili prizivajući vlastitu vjeru. Kao što gornji stihovi kažu, Bog je „dao vlast“ prema svojoj milostivoj volji. „Gledajte koliku nam je ljubav Otac iskazao, da se zovemo djeca Božja“ (1. Ivanova 3,1). Prema tome, dijete Božje nema se čime ponositi, nego se diči samo u Gospodinu (Efežanima 2,8-9).

Dijete odrasta i nalikuje na svoje roditelje. Isto tako, Bog želi da Njegova djeca postaju sve sličnija Isusu Kristu. Premda ćemo samo u nebu biti savršeni, dijete Božje neće stalno griješiti, bez pokajanja. „Dječice, neka vas nitko ne zavede! Tko čini što je pravedno, pravedan je kao što je on pravedan. Tko počinja grijeh, od đavla je, jer je đavao grešnik od početka. Sin se Božji pojavio zato da uništi đavolska djela. Tko je rođen od Boga, ne počinja grijeha, jer sjeme Božje ostaje u njemu; ne može ostati u grijehu, jer je rođen od Boga. Djeca Božja i djeca đavolska poznaju se po ovome: tko god ne čini što je pravedno i tko ne ljubi svoga brata, nije od Boga“ (1. Ivanova 3,7-10).

Da ne bude zabune, Božje dijete ne može biti „odbačeno“ zbog grijeha. Međutim, netko tko „prakticira“ grijeh (tj. dosljedno uživa u grijehu ne pazeći slijedi li Krista i Njegovu Riječ) otkriva da nikada nije bio nanovo rođen. Isus je takvim ljudima rekao: „Vi imate đavla za Oca i hoćete da vršite želju oca svoga“ (Ivan 8,44). Božja djeca, s druge strane, više ne žude za zadovoljstvom koje pruža grijeh nego žele poznavati, voljeti i proslavljati svoga Oca.

Nagrade koje dobivamo kao Božja djeca su neizmjerne. Kao Božje dijete, dio smo Njegove obitelji (Crkve), obećan nam je dom na nebu, te smo primili pravo pristupati Bogu u molitvi kao Ocu (Efežanima 2,19; 1. Petrova 1,3-6; Rimljanima 8,15).

Odazovi se Božjem pozivu da se pokaješ od grijeha i vjeruješ u Krista. Postani Božje dijete još danas!

Jeste li na osnovu ovoga što ste pročitali donijeli odluku da ćete slijediti Krista? Ako jeste, molimo vas da pritisnete tipku »Danas sam prihvatio Krista« dolje.

English



Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu postati dijete Božje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries